REGIONALNI PROJEKAT ZA RECIKLIRANJE STAKLA Za smanjenje zagađenja vazduha i uštedu energije

EkologijaRegionU fokusuVesti

26.12.2020 12:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

REGIONALNI PROJEKAT ZA RECIKLIRANJE STAKLA Za smanjenje zagađenja vazduha i uštedu energije REGIONALNI PROJEKAT ZA RECIKLIRANJE STAKLA Za smanjenje zagađenja vazduha i uštedu energije
Nemačko udruženje za međunarodnu saradnju (GIZ), zajedno s partnerima pokrenulo je regionalni projekt „Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu“. Kako je saopšteno, projekat se... REGIONALNI PROJEKAT ZA RECIKLIRANJE STAKLA Za smanjenje zagađenja vazduha i uštedu energije

Nemačko udruženje za međunarodnu saradnju (GIZ), zajedno s partnerima pokrenulo je regionalni projekt „Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu“.

Kako je saopšteno, projekat se realizuje u Severnoj Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, kako bi se postavljanjem novih kontejnera povećala količina prikupljenog i recikliranog staklenog otpada u tim zemljama, i motivisali građani na češće selektivno odlaganje staklenog otpada.

Duvanje stakla
Foto: Pixabay.com

Trenutno su količine stakla koje komunalne službe prikupe od operatora ambalažnog otpada u Srbiji, Severnoj Makedoniji i BiH nedovoljne i ispod kapaciteta reciklažnih postrojenja. Kao rezultat toga, staklo se sve više reciklira, dok troškovi prevoza rastu. Zato je, kako je naglašeno, jedan od glavnih ciljeva ovog regionalnog projekta povećavanje prosečne količine sakupljenog staklenog otpada u sve tri zemlje za oko 20 odsto. Pilot opštine u kojima se sprovodi ovaj projekat su Štip i Ilinden u Severnoj Makedoniji, Niš i Sombor u Srbiji, Bihać i Novi Travnik u BiH, navode u projektu.

Kako se ističe, količina reciklirane staklene ambalaže u regionu zapadnog Balkana još uvek je daleko od nivoa koju je propisala Europska unija za 60 odsto stakla za recikliranje. Razlozi za to uglavnom su povezani s malo znanja o prednostima recikliranja, kao i nedovoljnim brojem postavljenih kontejnera za skladištenje staklene ambalaže, zbog čega većina staklene ambalaže završava na deponijama ili divljim odlagalištima, gde staklu treba više od pet hiljada godina da se raspadne, prenosi indikator.ba.

Recikliranje jedne tone stakla štedi oko 40 odsto energije i 50 odsto vode potrebne za proizvodnju nove staklene ambalaže, istovremeno smanjujući zagađenje vazduha za 20 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...