Oslabila potražnja za automobilima u Evropskoj uniji tokom septembra

Registrovano nešto više od 718.000 novih vozila

AutomobiliEULifestyleVesti

16.10.2021 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Registrovano nešto više od  718.000 novih vozila Registrovano nešto više od  718.000 novih vozila
Potražnja za automobilima u Evropskoj uniji oslabila je u septembru, odražavajući nestašicu poluprovodnika koji su uticali na prodaju na svim velikim tržištima, pokazao je... Registrovano nešto više od  718.000 novih vozila

Potražnja za automobilima u Evropskoj uniji oslabila je u septembru, odražavajući nestašicu poluprovodnika koji su uticali na prodaju na svim velikim tržištima, pokazao je izveštaj Evropskog udruženja proizvođača ACEA.

U septembru je u 26 zemalja EU, bez Malte, registrovano ukupno 718.600 novih automobila, najmanje u prvom jesenjem mesecu od 1995. godine i za 23,1 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine, prenosi crnogorska agencija Mina pozivajući se na SEEbiz.

U avgustu je njihov broj smanjen 19,1 odsto. Uzrok naglog slabljenja potražnje je nestašica poluprovodnika, rekli su iz ACEA, ukazujući na dvocifreni pad na svim velikim tržištima.

Najviše je u septembru pala potražnja u Italiji, za trećinu u odnosu na isti period prošle godine. U Nemačkoj je smanjena za četvrtinu, a u Francuskoj za petinu.

Najblaži pad je zabeležila Španija, 15,7 odsto. Poljska, najveće tržište nove Evrope, imala je pad od 13,3 odsto.

U periodu od januara do septembra u EU je registrovano 7,5 miliona novih automobila, 6,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine zahvaljujući skoku u prolećnim mesecima koji odražava urušavanje potražnje na početku pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...