REKORDAN JAVNI DUG NEMAČKE Za 11 procenata veći u odnosu na kraj 2019. godine

EUVesti

29.9.2020 15:02 Autor: Ljiljana Begović 0

REKORDAN JAVNI DUG NEMAČKE Za 11 procenata veći u odnosu na kraj 2019. godine REKORDAN JAVNI DUG NEMAČKE Za 11 procenata veći u odnosu na kraj 2019. godine
Javni dug Nemačke ove godine je zbog korona krize dostigao rekordnih 2,1 hiljade milijardi evra, objavila je državna agencija za statistiku. „Ukupni javni dug... REKORDAN JAVNI DUG NEMAČKE Za 11 procenata veći u odnosu na kraj 2019. godine

Javni dug Nemačke ove godine je zbog korona krize dostigao rekordnih 2,1 hiljade milijardi evra, objavila je državna agencija za statistiku.

„Ukupni javni dug države, pokrajina i opština porastao je u poređenju s krajem prošle godine za 11 odsto, pa je krajem juna iznosio 2,1 hiljade milijardi evra“, navodi se u saopštenju kancelarije.

To je najviši ikad zabležen javni dug u Nemačkoj.

Porast se povezuje s merama uvedenim u borbi protiv posledica pandemije Covid-19. Najviše je porastao javni dug federacije, a među saveznim pokrajinama u najmnogoljudnijoj, Severnoj Rajni – Vestfaliji.

Foto: Piaxabay.com

Uprkos viskom nivou javnog duga, ekonomisti porast ne smatraju dramatičnim.

„Porast državnog duga je potpuno primeren čak i kada se radi o ovako velikim iznosima jer je time sprečena još gora finansijska kriza“, rekao je za Jens Suedekum, profesor univerziteta u Dizeldorfu.

On smatra da će država „dobro podneti“ novo zaduženje, jer praktično ne plaća kamate.

Bundestag trenutno raspravlja o budžetu za sledeću godinu koji predviđa nova zaduženja od oko 90 milijardi evra. Savezni ministar finansija Olaf Šolc (Olaf Scholz) upozorio je da mere finansijske pomoći privredi ne treba naglo prekinuti.

„Ako to sada učinimo, rizikujemo puno veće izdatke kasnije i time stavljamo budućnost na kocku“, rekao je Šolc, piše Seebiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...