REKORDAN NIVO BUDŽETSKOG DEFICITA SLOVENIJE Pandemija uticala na pad prihoda i rast rashoda

RegionVesti

31.7.2020 15:28 Autor: Marija Jovanović 0

REKORDAN NIVO BUDŽETSKOG DEFICITA SLOVENIJE Pandemija uticala na pad prihoda i rast rashoda REKORDAN NIVO BUDŽETSKOG DEFICITA SLOVENIJE Pandemija uticala na pad prihoda i rast rashoda
Slovenački budžetski deficit dostigao je u prvom polugodištu 2020. rekordan nivo od 1,96 milijardi evra, što je posledica pada prihoda i povećanih rashoda usled... REKORDAN NIVO BUDŽETSKOG DEFICITA SLOVENIJE Pandemija uticala na pad prihoda i rast rashoda

Slovenački budžetski deficit dostigao je u prvom polugodištu 2020. rekordan nivo od 1,96 milijardi evra, što je posledica pada prihoda i povećanih rashoda usled pandemije Covid-19, objavilo je Ministarstvo finansija Slovenije.

Korona kriza se odrazila na prihode, koji su u prvih šest meseci iznosili 4,3 milijarde evra i bili 15,5 odsto manji nego u istom periodu prošle godine kada je državni budžet bio u suficitu od 220 milion evra.

Za razliku od prihoda, rashodi su u prvom polugodištu porasli za 27,7 procenata na godišnjem nivou, na 6,2 milijarde evra, prenosi Tanjug pozivajući se na Hinu.

Foto: Pixabay.com

Na rashodnoj strani najviše su porasli troškovi za plate, robu i usluge, dok najveći pad na strani prihoda beleže poreski prihodi zbog ograničenja ekonomskih aktivnosti tokom prve faze epidemije.

Zbog smanjenja privredne aktivnosti Ministarstvo finansija očekuje u narednim mesecima još izraženije posledice pandemije na pad prihoda i rast rashoda u državnoj kasi.

Očekuje se da će Vlada Slovenije na jesen predložiti parlamentu rebalans državnog budžeta, koji je izvorno predviđao budžetski suficit od 656 miliona evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...