REKORDAN NIVO PROIZVODNIH AKTIVNOSTI U KINI Pokretač ekonomskog oporavka Azije

SvetVesti

2.11.2020 15:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

REKORDAN NIVO PROIZVODNIH AKTIVNOSTI U KINI Pokretač ekonomskog oporavka Azije REKORDAN NIVO PROIZVODNIH AKTIVNOSTI U KINI Pokretač ekonomskog oporavka Azije
Proizvodna aktivnost u Kini nastavila je rast u oktobru, šesti mesec za redom, a poslovno poverenje dostiglo je najvišu vrednost u poslednjih 10 godina.... REKORDAN NIVO PROIZVODNIH AKTIVNOSTI U KINI Pokretač ekonomskog oporavka Azije

Proizvodna aktivnost u Kini nastavila je rast u oktobru, šesti mesec za redom, a poslovno poverenje dostiglo je najvišu vrednost u poslednjih 10 godina.

Prema rezultatima istraživanja kineske medijske grupe Ciaxin, indeks menadžera nabavke (PMI) u kineskoj proizvodnji dostigao je u oktobru vrednost 53,6, što je najviše od januara 2011. Analitičari ankete Reutersa prognozirali su da će indeks biti na nivou 53.

Očitavanje PMI vrednosti većih od 50 ukazuje na širenje proizvodnje, dok su vrednosti niže od 50 indikator kontrakcije, odnosno smanjenje obima proizvodnje u odnosu na prethodni mesec, prenosi CNBC.

Oktobarski PMI pokazao je da je ubrzani oporavak proizvodnje u Kini nastavljen, nakon zastoja u prvim mesecima ove godine, usled zatvaranja zbog širenja epidemije korona virusa.

Vang Že, ekonomista Caixin Insight Groupe, koja je uradila istraživanje, naveo je da reč o makroekonomskom oporavku Kine, kao i da je epidemija stavljena pod kontrolu. „Poslovne aktivnosti su se poboljšale i preduzetnici su optimistični“, rekao je Vang.

Kineska ekonomija se oporavlja, a oporavak kineske ekonomije će pomoći ekonomskom oporavku u Aziji, prenosi CRI, pozivajući se na Reuters. Međunarodni monetarni fond je prognozirao da će Kina biti jedina velika ekonomija koja će ostvariti rast ove godine, navodi se u tekstu agencije.

Rast kineske ekonomije je podstakao razmenu sa susednim zemljama, čime je dat zamajac i ekonomskom rastu u tim zemljama. Ministar finansija Južne Koreje, Hong Nam-ki, naveo je da je izvoz Južne Koreje, zahvaljujući oporavku kineske ekonomije, doveo do poboljšanja rezultata u toj zemlji, pa je došlo do rasta u trećem kvartalu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...