REKORDAN PAD BDP U HRVATSKOJ U DRUGOM KVARTALU, OKO 13 ODSTO, procenjuju analitičari

RegionVesti

23.8.2020 13:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

REKORDAN PAD BDP U HRVATSKOJ U DRUGOM KVARTALU, OKO 13 ODSTO, procenjuju analitičari REKORDAN PAD BDP U HRVATSKOJ U DRUGOM KVARTALU, OKO 13 ODSTO, procenjuju analitičari
Hrvatski Državni zavod za statistiku objaviće naredne sedmice izveštaj o Bruto domaćem proizvodu (BDP), koji će, slažu se analitičari, pokazati da je hrvatska privreda... REKORDAN PAD BDP U HRVATSKOJ U DRUGOM KVARTALU, OKO 13 ODSTO, procenjuju analitičari

Hrvatski Državni zavod za statistiku objaviće naredne sedmice izveštaj o Bruto domaćem proizvodu (BDP), koji će, slažu se analitičari, pokazati da je hrvatska privreda u drugom tromesečju zbog korona krize zabeležila rekordan pad.

Šest analitičara, koji su učestvovali u anketi agencije Hina, u proseku očekuje pad BDP od 13,9 odsto na godišnjem nivou, prenosi portal index. Njihove procene pada kreću se u širokom rasponu od 12 do 17 odsto.

Biće to prvi pad privrede od polovine 2014, a najveći od 2000. godine.

Do sada najveći pad od 8,8 odsto zabeležen je u prvom tromesečju 2009. godine, na početku globalne finansijske krize.

Oštar pad privrede u drugom tromesečju posledica je pandemije korona virusa i restriktivnih mera, što je paralizovalo privrednu aktivnost.

Foto:Printscreen youtube

U prvom tromesečju hrvatska privreda je uspela da izbegne pad, ali je rast BDP usporen na samo 0,4 odsto na godišnjem nivou, što je bio njegov najmanji rast u poslednjih šest godina.

U drugom kvartalu udar korona krize bio je snažan.

„Delimično do potpuno obustavljanje privrednih aktivnosti, kao odgovor na suzbijanje pandemije Covid-19, uticalo je snažno na pogoršanje indeksa poverenja proizvođača i potrošača, uz istovremeno visoke stope pada u gotovo svim delatnostima, od trgovine na malo do niza industrijskih delatnosti“, navodi jedan od analitičara u anketi Hine.

Lokdaun je izazvao rekordni pad lične potrošnje, a podaci pokazuju da je promet u trgovini na malo u drugom kvartalu pao oko 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Osim izvoza i uvoza, oštro je u drugom tromesečju pala i industrijska proizvodnja – za 8,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Foto: Printscreen youtube

Ove godine je izostao i pozitivan uticaj turizma na privredu zbog ograničenja kretanja ljudi u većini zemalja.

Tako je u Hrvatskoj u prvih šest meseci ove godine u komercijalnim smeštajnim objektima zabeleženo 1,5 miliona turističkih dolazaka i 5,2 miliona noćenja, što je oko 77 odsto manje nego u istom peridou lane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...