Nova varijanta korona virusa uznemirila investitore

Rekordan pad cena nafte

SvetVesti

27.11.2021 19:22 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rekordan pad cena nafte Rekordan pad cena nafte
Cena nafte pala je za više od 10 odsto u sedmici do subote. Reč je o najvećem padu vrednosti nafte od aprila prošle godine,... Rekordan pad cena nafte

Cena nafte pala je za više od 10 odsto u sedmici do subote. Reč je o najvećem padu vrednosti nafte od aprila prošle godine, a razlog za to je pretnja koju predstavlja nova varijanta korona virusa sa oznakom B.1.1.529, ili pod nazivom omikron, koja se pojavila u Južnoj Africi.

Severnomorska nafta Brent izgubila je više od 11,5 odsto vrednosti do kraja trgovačke nedelje, na 72,72 dolara za barel. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) pojeftinila je za više od 13,06 odsto na 68,15 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog sajta za monitoring energetskog tržišta, OilPrice.

Analitičari ocenjuju da je tržište uzelo u obzir najgori mogući scenario koji bi nova varijanta virusa mogla da prouzrokuje, a to je veliki pad potražnje. SAD, Kanada, Velika Britanija i neke evropske zemlje već su suspendovale letove iz Južne Afrike, ali je omikron registrovan u Evropi, kao i u Hong Kongu.


Nagli pad cena nafte usledio je nekoliko dana nakon što je Bela kuća, zabrinuta zbog rastućih cena benzina i ubrzane inflacije, saopštila da će pustiti 50 miliona barela sirove nafte iz svojih strateških rezervi, što je najveće povlačenje nafte iz državnih zaliha u istoriji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...