REKORDAN PAD HRVATSKOG BDP Smanjenje od 15,1 odsto u drugom kvartalu najveće od kada se beleže podaci

RegionVesti

28.8.2020 12:10 Autor: Ljiljana Begović 0

REKORDAN PAD HRVATSKOG BDP Smanjenje od 15,1 odsto u drugom kvartalu najveće od kada se beleže podaci REKORDAN PAD HRVATSKOG BDP Smanjenje od 15,1 odsto u drugom kvartalu najveće od kada se beleže podaci
Hrvatski bruto domaći proizvod pao je drugom tromesečju za rekordnih 15,1 odsto u odnosu na isti kvartal 2019. godine, pokazuju prve procene Državnog zavoda... REKORDAN PAD HRVATSKOG BDP Smanjenje od 15,1 odsto u drugom kvartalu najveće od kada se beleže podaci

Hrvatski bruto domaći proizvod pao je drugom tromesečju za rekordnih 15,1 odsto u odnosu na isti kvartal 2019. godine, pokazuju prve procene Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na prvi kvartal 2020, privredna aktivnost je potonula u periodu april-jun za 14,9 procenata. Reč je o rekordnom padu hrvatskog BDP, znatno većem nego u poslednjoj recesiji.

U drugom su tromesečju, kako pokazuju preliminarni podaci DZS, potonule sve komponente BDP, s izuzetkom državne potrošnje koja je zabeležila neznatan rast od 0,7 odsto na godišnjem nivou. Tako je lična potrošnja pala 14 odsto, investicije 14,7, a izvoz roba i usluga čak 40,6 odsto, dok se uvoz roba i usluga smanjio za 28,1 procenat.  

Ovo je ujedno i najveći pad od 1995. godine, od kada DZS vodi te podatke. Dosad najveći pad od 8,8 odsto zabeležen je u prvom tromesečju 2009. godine, na početku globalne finansijske krize. Pad u drugom tromesečju veći je od očekivanja analitičara.

Foto: Shutterstock.com

Posledice izolacije

Rekordan pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom ovogodišnjem tromesečju direktna je posledica karantina, kada je aktivnost privrede  svedena na minimum. Usledilo je postupno „otključavanje“ tokom kojeg su restriktivne mere ublažavane, ali mnoge hrvatska kompanije to nisu ni dočekale, s obzirom na to da su u vreme izolacije u potpunosti ostale bez prihoda.

Rezultat toga je i rast nezaposlenosti kakav Hrvatska ne pamti poslednjih godina. Naime, u prva tri meseca korona krize, koja se najvećim delom odnose upravo na drugo tromesečje, u Hrvatskoj je, kako su pokazali podaci, ugašeno oko 50.000 radnih mesta.

„Otključavanje“ privrede i početak turističke sezone ublažilo je uticaj krize na tržište rada, međutim preduzetnici već najavljuju da će mnogi od njih na jesen biti prisiljeni da otpuštaju radnike, pa čak i stave ključ u bravu, piše portal Seebiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...