poreske olakšice ubrzale promet nekretnina na Ostrvu

Rekordna prodaja kuća u Velikoj Britaniji u junu

NekretnineNovacSvetVesti

22.7.2021 08:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rekordna prodaja kuća u Velikoj Britaniji u junu Rekordna prodaja kuća u Velikoj Britaniji u junu
Rekordan broj kuća prodat je u Velikoj Britaniji prošlog meseca, jer su kupci požurili da iskoriste poreske olakšice pre njihovog isteka. Olakšice su uvedene... Rekordna prodaja kuća u Velikoj Britaniji u junu

Rekordan broj kuća prodat je u Velikoj Britaniji prošlog meseca, jer su kupci požurili da iskoriste poreske olakšice pre njihovog isteka. Olakšice su uvedene zbog stimulisanja kupoprodaje u uslovima pandemije Covid-19.

Britanski ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak) proglasio je privremeno ukidanje poreza na prvu kupovinu imovine u vrednosti do 500.000 funti u julu prošle godine, a u martu ove godine rok je produžen do kraja juna, prenosi Realty.

Prodaja imovine i cene naglo su porasle tokom protekle godine, uprkos velikom udaru pandemije korona virusa na širu ekonomiju, jer su mnogi kupci tražili više prostora za posao od kuće, kao i za korišćenje poreske olakšice.

Tokom juna 213.120 kuća i stanova bilo je predmet kupoprodaje, što je više nego dvostruko od prometa nekretnina u martu i iznad prethodnog rekorda iz maja, kada je 174.060 domova promenilo vlasnike. Obim prodaje u junu 2021. godine najveći je od kada se vodi ova vrsta evidencije.

Tačno 428.620 domova prodato je u tri meseca do juna, što je najveći ukupan kvartalni rezultat od 2007. godine. Iste poreske olakšice na nekretnine primenjene su u Engleskoj i Severnoj Irskoj, a u obe zemlje ova mera nastaviće se do septembra, ali za nekretnine do vrednosti 250.000 funti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...