REKORDNA ULAGANJA EBRD U SRBIJI Čak 279 miliona evra u prvom polugodištu 2020. godine

BankeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

22.7.2020 14:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

REKORDNA ULAGANJA EBRD U SRBIJI Čak 279 miliona evra u prvom polugodištu 2020. godine REKORDNA ULAGANJA EBRD U SRBIJI Čak 279 miliona evra u prvom polugodištu 2020. godine
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) postavila je novi rekord ulaganja u Srbiju u prvoj polovini 2020. godine sa 279 miliona evra za... REKORDNA ULAGANJA EBRD U SRBIJI Čak 279 miliona evra u prvom polugodištu 2020. godine

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) postavila je novi rekord ulaganja u Srbiju u prvoj polovini 2020. godine sa 279 miliona evra za nove projekte kao odgovor na ekonomski uticaj pandemije korona virusa, navodi se u saopštenju te finansijske institucije.

To je više nego dvostruko uloženi iznos u odnosu na prvu polovinu 2019 godine kada je Banka uložila 130 miliona evra.

EBRD je uvećala iznos finansiranja za ključne banke namenjen za podršku malim i srednjim preduzećima koja su pogođena korona virusom, stavljajući na raspolaganje kredite preko srpskih članica bankarskih grupacija Banca Intese, Erste banke, Eurobanke, ProCredit banke i UniCredit banke.

Ukupan iznos investicija EBRD je naglo porastao dostigavši rekordno visok nivo u prvoj polovini 2020. godine, jer je Banka brzo reagovala na potrebe ekonomija u razvoju, koje se bore sa uticajem koronavirusa.

Kako se ističe, finansiranje je poraslo na nešto preko 5 milijardi evra u prvih šest meseci ove godine u zemljama u kojima EBRD deluje, u odnosu na 3,7 milijardi evra godinu dana ranije i prethodni rekord za prvo polugodište od 3,9 milijardi evra postignut u 2016. godini. Banka je dopunila svoje povećano finansiranje uvećanom podrškom za sprovođenje sektorskih politika.

EBRD ulaže u promociju održivog i inkluzivnog razvoja privatnog sektora u 38 ekonomija u razvoju, od Estonije preko Egipta i Maroka do Mongolije.

EBRD je u martu predstavila svoj Paket solidarnosti za korona virus, koji obuhvata niz mera koje su uvedene da bi se zadovoljile hitne potrebe regiona, uz istovremenu pripremu za snažan oporavak nakon završetka pandemije.

Ključni stub Paketa solidarnosti je okvir kojim se postojećim klijentima obezbeđuju sredstva za hitnu likvidnost i obrtni kapital, navodi se u saopštenju.

Potražnja za finansiranjem u vanrednim situacijama je bila velika i novi instrument je samo u junu mesecu činio preko milijardu evra ukupnog finansiranja EBRD.

U aprilu je EBRD saopštila da će sve svoje aktivnosti posvetiti pandemiji korona virusa i da očekuje da će do kraja 2021. godine investirati oko 21 milijardu evra.

Od izbijanja epidemije virusa, dinamika povlačenja sredstava je konstantno brža u poređenju sa 2019. godinom.

Pandemija je ozbiljno uticala na trgovinske tokove i dostupnost sredstava za finansiranje trgovine, tako da je EBRD povećala podršku trgovini u okviru svog Programa za olakšavanje trgovine.

U prvoj polovini 2020. godine Banka je finansirala više od 1.000 trgovinskih poslova sa rekordnim prometom od 1,9 milijardi evra. Povećala je svoj limit ukupne izloženosti u okviru programa za 50 odsto na 3 milijarde evra.

U julu je EBRD predstavila i ambiciozne predloge da postane većinski „zelena“ banka do 2025. godine, navodi se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...