REKORDNA VREDNOST ZLATA Cena veća od 2.000 dolara, najviše ga kupuju Nemci

EUIzdvajamoSvetVesti

2.8.2020 10:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

REKORDNA VREDNOST ZLATA Cena veća od 2.000 dolara, najviše ga kupuju Nemci REKORDNA VREDNOST ZLATA Cena veća od 2.000 dolara, najviše ga kupuju Nemci
Prvih dana avgusta cena zlata premašila je vrednost od 2.000 dolara. Tokom vikenda dostignuta je ova cifra, međutim za sada samo u forvardima, odnosno... REKORDNA VREDNOST ZLATA Cena veća od 2.000 dolara, najviše ga kupuju Nemci

Prvih dana avgusta cena zlata premašila je vrednost od 2.000 dolara. Tokom vikenda dostignuta je ova cifra, međutim za sada samo u forvardima, odnosno terminskim ugovorima.

Zlato je tako nadmašilo rekord iz septembra 2011, kada je vrednost iznosila 1.917 dolara za uncu od 31,1 grama. Nedelju je cena zlata završila na 1.976 dolara, što je za četiri odsto više nego prošle sedmice.

Velika je potražnja za fizičkim zlatom, pogotovo u Nemačkoj gde je oduvek postojao strah od inflacije. Nemci su u prvoj polovini 2020. godine kupili 83,5 tona zlata, i tako pretekli i Kineze, pokazuju podaci Svetskog veća za zlato.

Već u prvom tromjesečju potražnja se udvostručila, a takvi trendovi nastavili su se i u drugom kvartalu. Ulaganja u zlato privukla su mnoge nove kupce koji žele da zaštite bar deo svoje imovine od inflacije koju očekuju zbog štampanja novca centralne banke, piše indikator.ba.

Američka investiciona banka Goldman Sachs iznela je ocenu da aktuelna finansijska politika vlasti u SAD potkopava poverenje u dolar, zbog čega su investitori praktično prisiljeni da kupuju zlato. Banka je prognozirala da će cena zlata ove godine porasti na 2.300 dolara po unci.

Poslednju nedelju jula i početak avgusta obeležio je i rast i drugih investicija, pa se tako bitkoin (Bitcoin) približio vrednosti od gotovo 12 hiljada dolara. Naime, na nedeljnom nivou zabeležio je rast od 21 odsto, zaustavivši se cifri od na 11.665 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...