REKORDNE CENE HRANE U SVETU Snažnija potražnja i slabiji dolar uticali na poskupljenje u avgustu

AgrobiznisBiznisIzdvajamoSvetVesti

3.9.2020 15:25 Autor: Ljiljana Begović 0

REKORDNE CENE HRANE U SVETU Snažnija potražnja i slabiji dolar uticali na poskupljenje u avgustu REKORDNE CENE HRANE U SVETU Snažnija potražnja i slabiji dolar uticali na poskupljenje u avgustu
Cene hrane ponovo su u avgustu porasle na svetskim tržištima, tako da su dostigle najviši nivo od februara, podstaknute snažnijom potražnjom i slabijim dolarom,... REKORDNE CENE HRANE U SVETU Snažnija potražnja i slabiji dolar uticali na poskupljenje u avgustu

Cene hrane ponovo su u avgustu porasle na svetskim tržištima, tako da su dostigle najviši nivo od februara, podstaknute snažnijom potražnjom i slabijim dolarom, navela je u izveštaju agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO indeks cena potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u julu dva odsto u odnosu na prethodni mesec i u proseku je iznosio 96,1 bod, što je njegova najviša vrednost od februara, kada je korona virus počeo da se širi svetom.

Foto: Pixabay.com

Najviše porasle cene šećera i biljnih ulja

Najviše su u avgustu porasle cene šećera, za 6,7 posto u odnosu na jun, potvrđujući snižene procene proizvodnje zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Evropi i na Tajlandu, kao i snažnu uvoznu potražnju iz Kine.

Znatno su poskupela i biljna ulja, za 5,9 odsto, predvođena palminim uljem, na čiju su cenu uticali sporiji tempo proizvodnje i stabilna uvozna potražnja. Porasle su i cene sojinog, suncokretovog i ulja uljane repice.

Žitarice su, takođe, poskupele u avgustu, za 1,9 odsto u odnosu na jul. Osetno je porasla i cena kukuruza, za dva procenta, zbog lošijeg roda u SAD. Poskupeo je i pirinač pod uticajem sezonski uslovljene manje ponude i pojačane potražnje u Africi.

Cene mleka i mlečnih proizvoda i mesa bile su nepromenjene u odnosu na jul, navodi FAO.

U kategoriji mesa niže cene govedine, ovčetine i živine, zbog smanjene uvozne potražnje bile su protivteža skupljoj svinjetini, s obzirom na nagli rast potražnje iz Kine.

Foto: Tanjug

Rekordna proizvodnja žitarica

U odvojenom izveštaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je blago snizio procenu svetske proizvodnje žitarica, koja bi i prema najnovijim procenama trebalo da dostigne rekordan nivo, od 2,765 milijardi tona. Procena je snižena najvećim delom zbog slabijih izgleda za rod kukuruza u SAD, gde je zasejana manja površina te kulture nego što se očekivalo. Argentina i Brazil sa druge strane očekuju rekordnu proizvodnju kukuruza.

Proizvodnja pirinča takođe bi ove godine trebalo da zabeleži novi rekord od 509 miliona tona.

FAO je ujedno neznatno snizio procenu ovogodišnje proizvodnje pšenice, na 760,1 milion tona, zbog sniženih procena proizvodnje u Argentini, Evropskoj uniji i SAD.

Globalna potrošnja žitarica u sezoni 2020/2021. trebalo bi da bude viša za dva odsto u odnosu na sezonu 2019/2020. i iznosi 2,76 milijardi tona.

Zalihe žitarica trebale bi do kraja sezone u 2021. godini da budu više 1,7 odsto, i iznose 895,5 miliona tona. FAO očekuje i gotovo isti postotni rast obima globalne trgovine žitaricama, na 441,4 miliona tona, zbog prognoziranog većeg izvoza pirinča i žitarica, koje se koriste u prehrani ljudi i životinja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...