ŠANSA I ZA SRPSKI AGRAR

Rekordne cene hrane u svetu u poslednjih više od šest godina

SvetVesti

4.2.2021 15:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordne cene hrane u svetu u poslednjih više od šest godina Rekordne cene hrane u svetu u poslednjih više od šest godina
Cene hrane porasle su u januaru na svetskim tržištima osmi mesec zaredom, i dostigle su najviši nivo još od jula 2014, a po rastu... Rekordne cene hrane u svetu u poslednjih više od šest godina

Cene hrane porasle su u januaru na svetskim tržištima osmi mesec zaredom, i dostigle su najviši nivo još od jula 2014, a po rastu cena ističu se žitarice, šećer i biljna ulja, navodi agencija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO).

FAO indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u januaru za 4,3 odsto u odnosu na vrednost iz decembra, na prosečna 113,3 boda, što je najveći nivo u poslednjih 6,5 godina.

Izvor: FAO

Cene žitarica porasle su na početku ove godine za 7,1 odsto u odnosu na kraj 2020, podstaknute pre svega višim cenama kukuruza za 11,2 odsto, pre svega kao posledica pojačanih kineskih nabavki i procena o neočekivano slaboj proizvodnji i zalihama u SAD.

I pšenica je u januaru zabeležila rast cena i to za 6,8 odsto, pre svega zbog snažne globalne tražnje i najava smanjenog izvoza iz Rusije.

Inače, u odnosu na januar prošle godine, cene žitarica su veće za 42,3 odsto.

U januaru su najviše porasle cene šećera za 8,1 odsto, pre svega zbog loših prognoza za rod šećerne repe u Evropskoj Uniji i Rusiji, kao i u Južnoj Americi, koja će pogurati tražnju za uvozom.

Foto: Pixabay.com

Indeks cena biljnog ulja porastao je 5,8 odsto i dostigao je najviši nivo još od 2012, delimično podstaknut smanjenom proizvodnjom palminog ulja u Aziji.

Mleko i mlečni proizvodi poskupeli su za 1,6 odsto, pre svega zbog većeg kineskog uvoza uoči tamošnjih novogodišnjih praznika, dok su cene mesa veće za jedan odsto, zbog smanjenog evropskog izvoza.

FAO u ovoj godini predviđa rast potrošnje žitarica, a posebno kukuruza, zbog veće tražnje u Kini, u sektoru proizvodnje stočne hrane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...