REKORDNO NISKA STOPA NEZAPOSLENOSTI U SRBIJI, SAMO 7,3 ODSTO Mali: To je rezultat mera Vlade

BiznisBolji posaoIzdvajamoSrbijaVesti

31.8.2020 12:57 Autor: Redakcija Biznis.rs

REKORDNO NISKA STOPA NEZAPOSLENOSTI U SRBIJI, SAMO 7,3 ODSTO Mali: To je rezultat mera Vlade REKORDNO NISKA STOPA NEZAPOSLENOSTI U SRBIJI, SAMO 7,3 ODSTO Mali: To je rezultat mera Vlade
U drugom kvartalu 2020. godine broj zaposlenih u Srbiji iznosio je 2 miliona i 844 hiljade, a broj nezaposlenih 222.900. Stopa zaposlenosti za taj... REKORDNO NISKA STOPA NEZAPOSLENOSTI U SRBIJI, SAMO 7,3 ODSTO Mali: To je rezultat mera Vlade

U drugom kvartalu 2020. godine broj zaposlenih u Srbiji iznosio je 2 miliona i 844 hiljade, a broj nezaposlenih 222.900. Stopa zaposlenosti za taj period iznosi 48,2 odsto, a stopa nezaposlenosti 7,3 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Prema podacima Ankete o radnoj snazi za drugi kvartal 2020. godine, kod stanovništva starog 15 i više godina došlo je do smanjenja zaposlenosti za oko 33 hiljade i nezaposlenosti za oko 87 hiljada na račun povećanja neaktivnosti za oko 113 hiljada u poređenju sa prvim kvartalom 2020.

Do smanjenja zaposlenosti došlo je u neformalnom sektoru za oko 35 hiljada, dok je u formalnom sektoru zabeležen neznatni rast zaposlenosti za nešto više od 2 hiljade.

Stopa zaposlenosti manja je za 0,5 procentnih poena i iznosi 48,2 odsto dok je stopa nezaposlenosti smanjena za 2,5 procentna poena i iznosi 7,3 odsto. Stopa neaktivnosti je porasla za 2 procentna poena i dostigla nivo od 48 odsto, navodi se u saopštenju RZS.

Rekordno niska nezaposlenost je rezultat mera Vlade, kaže Siniša Mali

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali izjavio je da je nezaposlenost u Srbiji na istorijskom minimumu od 7,3 odsto i objasnio da su ekonomske mere koje su sprovedene doprinele očuvanju radnih mesta i srpske ekonomije, uprkos teškim uslovima izazvanim pandemijom virusa korona, navodi se u saopštenju.

On je dodao da su se mere vlade pokazale kao izuzetno uspešne i da smo uspeli da sačuvamo našu privredu i radna mesta.

Pored pomoći privredi i građanima, ministar Mali je posebno istakao program „Moja prva plata“, koji je prema njegovoj oceni podsticaj za dodatno zapošljavanje. On je dodao da je to odlična prilika za mlade koji nemaju radno iskustvo, a tek su završili srednju školu ili fakultet.

Kako je istaknuto, u taj program je uloženo dve milijarde dinara, za plaćenu praksu devet meseci. Za taj posao i prvo radno iskustvo mesečno će dobijati 20.000, odnosno 24.000 dinara, naglasio je ministar finansija. .

On je potsetio da je država Srbija izdvojila oko 12,5 odsto, odnosno oko 5,8 milijardi evra pomoći radi ublažavanja posledica korona virusa i pokazalo se da je ta podrška bila ključna za održavanje pune zaposlenosti i držanje privrede na nogama. .

Ministar Mali ističe da se u uslovima kada svetska ekonomija drastično pada, Srbija drži na zavidno dobrom nivou i apostrofira činjenicu da smo za prvih šest meseci zabeležili pad privrede od svega 0,9 odsto, što je odličan rezultat imajući u vidu da su razvijene svetske ekonomije doživele dvocifren pad.

On je dodao da je najvažnije da nećemo imati smanjenje plata i penzija i najavio da će se u oktobru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), između ostalog, razgovarati o doradi švajcarske formule za penzije. Mali je ponovio da bez obzira na probleme u funkcionisanju globalne ekonomije, Srbija će imati povećanje i minimalne zarade i penzija u 2021. godini, navodi se u saopštenju.