REKORDNO NIZAK EURIBOR SNIŽAVA RATE KREDITA Manje mesečne obaveze i za stanovništo i za privredu

BankeInvesticijeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

4.9.2020 13:55 Autor: Ljiljana Begović 0

REKORDNO NIZAK EURIBOR SNIŽAVA RATE KREDITA Manje mesečne obaveze i za stanovništo i za privredu REKORDNO NIZAK EURIBOR SNIŽAVA RATE KREDITA Manje mesečne obaveze i za stanovništo i za privredu
Euribor, odnosno kamatna stopa po kojoj evropske banke međusobno pozajmljuju novac, poslednjih dana je doživela rekordan pad. Kada je reč o klijentima koji su... REKORDNO NIZAK EURIBOR SNIŽAVA RATE KREDITA Manje mesečne obaveze i za stanovništo i za privredu

Euribor, odnosno kamatna stopa po kojoj evropske banke međusobno pozajmljuju novac, poslednjih dana je doživela rekordan pad.

Kada je reč o klijentima koji su uzeli kredite u evrima, mogu očekivati promene u otplati duga, jer je većina kredita vezana za Euribor. Što je manja marža ili Euribor, kamata koju plaća dužnik je manja. Kada Euribor pređe u negativnu zonu, kamata koju dužnik plaća postaje niža čak i od osnovne marže banke.

Iz Udruženja banaka Srbije za Biznis rs, kažu da smanjenje Euribora generalno pozitivno deluje na sve dužnike, naročito ako su zaključili kreditne ugovore sa bankama u kojima je kamatna stopa na pozajmljena sredstva izražena kao zbir marže banke i Euribora.

„Većina kredita u našoj zemlji, koja je indeksirana u evrima, vezana je za Euribor. Kod svih ovih kredita biće primenjena nova stopa i ukupna kamata biće niža, a samim tim i mesečne rate za otplatu kredita. Vrednost Euribora direktno utiče na visinu kamate koju plaćamo i te kamate su sada na istorijski niskom nivou, jer Euribor ima negativnu vrednost“, kažu iz Udruženja banaka Srbije.

Foto: Shutterstock

Euribor se primenjuje za svaki kredit u kome je kod ugovaranja dogovoreno da se kamatna stopa izražava kao zbir vrednosti Euribora i kamatne marže koju naplaćuje banka. To se odnosi na sve namene kredita (stambeni i drugi), i na sve kredite, i ranije ugovorene i one koji se ubuduće ugovore sa Euribor klauzulom.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Niže mesečne obaveze za sve klijente, ali se ne očekuje veća tražnja za kreditima

Dobra strana smanjenja Euribora bi trebalo da bude motivisanje novih pozajmljivanja i investicija koje pri višim kamatnim stopama ne bi bile isplative i ekonomski opravdane.

„Pad Euribora će svakako uticati na smanjenje rata kredita u otplati, odnosno na smanjenje mesečnih obaveza koje klijenti imaju po osnovu kredita kod kojih se kamatne stope usklađuju sa kretanjem vrednosti Euribora, a što će, naravno, uticati i na poboljšanje kućnog budžeta kada su u pitanju krediti stanovništva. Mesečne obaveze će biti manje i za kredite u otplati za privredu i mala i srednja preduzeća, a koji se usklađuju sa kretanjem vrednosti Euribora“, navode iz Vojvođanske banke.

I pored rekordno niske kamatne stope za kredite koji se usklađuju sa kretanjem vrednosti Euribora banke ne očekuju veću tražnju za zajmovima.

„Svako smanjenje cena kredita, generalno gledano, ima pozitivan uticaj na tražnju, ali pored cene i drugi ekonomski i društveni faktori utiču na pojačan ili smanjen interes za bankarske kredite. Međutim, sada ne očekujemo neko značajnije povećanje tražnje za kreditima za fizička lica imajući u vidu trenutnu situaciju sa pandemijom virusa Covid-19. Što se tiče segmenta malih i srednjih preduzeća, ne bi mogli da kažemo da kretanje Euribora u poslednje vreme utiče na povećanu potražnju za kreditima sa varijabilnom kamatnom stopom“, navode iz Vojvođanske banke za Biznis.rs.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...