Posle požara u postrojenju Gazproma u Rusiji

Rekordno visoka cena gasa u Evropi

EUSvetVesti

6.8.2021 18:30 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rekordno visoka cena gasa u Evropi Rekordno visoka cena gasa u Evropi
Cena gasa u Evropi na berzi ICE Futures dostigla je svoj maksimum i premašila je 540 dolara za hiljadu kubnih metara nakon požara u... Rekordno visoka cena gasa u Evropi
Izvor: Google

Cena gasa u Evropi na berzi ICE Futures dostigla je svoj maksimum i premašila je 540 dolara za hiljadu kubnih metara nakon požara u fabrici Gazprom u Urengojsku u ruskom autonomnom regionu Jamalija. Zgrada fabrike Gazprom za pripremu kondenzata za transport zapalila se u četvrtak uveče, a do petka ujutro požar je ugašen.

U petak u 11:30 sati po moskovskom vremenu cena septembarskih fjučersa gasa u habu TTF u Holandiji, najlikvidnijem čvorištu u Evropi, dostigla je maksimalnih 546,3 dolara za 1.000 kubnih metara, prenose RIA Novosti. Cena je tokom dana pala na 535 dolara za 1.000 kubnih metara.

Zbog požara je prepolovljeno pumpanje kroz gasovod Jamal-Evropa. Tokom četvrtka 5. avgusta, nemački GTS dobio je između 1,9 i 2,1 milion kubnih metara gasa, dok je uveče prijem opao na oko milion kubnih metara na sat. U petak ujutro obim pumpanja povećan je na oko 1,5 miliona kubnih metara na sat.

Iz tog razloga vrednost akcija Gazproma opala je za više od 2,5 odsto, ali su kasnije tokom dana nadoknadile deo gubitka. Kompanija Gazprom trenutno analizira uzroke požara u kojem nije bilo žrtava, kao i njegove posledice na obim proizvodnje, prerade i snabdevanja Evrope gasom u fabrici Urengojski za pripremu kondenzata za transport, prenosi TASS.

Cena gasa previsila je 500 dolara za 1.000 kubika krajem jula. Maksimalno visoka cena gasa neobična je pojava tokom leta, jer cene imaju tendenciju rasta zimi, tokom perioda najveće potrošnje, a leti opadaju. Međutim, tekuće leto je izuzetak od pravila, preneo je Interfax.

U avgustu prošle godine cena 1.000 kubnih metara gasa bila je u Evropi oko 100 dolara, a u decembru je nadvisila 200 dolara. U maju tekuće godine cena je dostigla 300 dolara, a do početka jula gas je poskupeo na 400 dolara za 1.000 kubnih metara. Istorijski minimalna cena zabeležena je u maju 2020. godine kada se za 1.000 kubnih metara gasa plaćalo 34 dolara.

Izvor: Business Insider

Cene gasa u Evropi osetljive su na rast LNG u Aziji. Septembarski fjučersi za azijski spot indeks Platts JKM dostigli su u četvrtak 544 dolara, nakon 539 dolara dan ranije, a to nagoveštava novi podsticaj rasta cena. Najskuplji ugovor za predstojeću zimu, za februar 2022. godine košta 613 dolara za 1.000 kubnih metara. JKM indeks odražava tržišnu vrednost gasa isporučenog u Japan, Južnu Koreju, Kinu i Tajvan.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...