Objavljene prve fotografije sa crvene planete

Rover „Bog vatre“ pokazao kinesku zastavu na Marsu

Hi-techLifestyleSvetVesti

11.6.2021 19:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rover „Bog vatre“ pokazao kinesku zastavu na Marsu Rover „Bog vatre“ pokazao kinesku zastavu na Marsu
Objavljivanje fotografija rovera koji je pre gotovo mesec dana sleteo na Mars, svetski mediji su protumačili kao znak Kine da je misija uspešno započela.... Rover „Bog vatre“ pokazao kinesku zastavu na Marsu

Objavljivanje fotografija rovera koji je pre gotovo mesec dana sleteo na Mars, svetski mediji su protumačili kao znak Kine da je misija uspešno započela.

Ovo je druga letelica koja je ikada uspešno sletela na crvenu planetu, pored misije Sjedinjenih Američkih Država.

Kako su preneli mediji, najbolje mesto bez kratera, velikih stena i kamenja, naprava je pronašla 15. maja kada se desilo sletanje. Fotografije su poslate na Zemlju nekoliko dana kasnije.

Kineski rover Žurong (Zhurong) koji je dobio ime po mitskom bogu vatre i juga, nalazi se na delu severne hemisfere Marsa poznatom pod nazivom „Utopia Planitia“.

Na nekim fotografijama je uhvaćena panorama neposrednog okruženja blizu mesta sletanja, sa crvenkasto-narandžastim površinama, razbacanim kamenjem i velikim kružnim kraterom na jednoj strani, objavila je državna agencija Xinhua.

Rover je napravio i selfi, na kome se vidi platforma na kojoj je sleteo, ali i minijaturna kineska zastava koja je uključena u dizajn mašine.

Ovaj šestotočkaš koji se napala na solarnu energiju, provešće ukupno tri meseca istraživajući površinu Marsa. Iz nacionalne svemirske agencije su poručili da će Kina blagovremeno objavljivati naučne podatke do kojih dođe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...