konferencija o mineralnim resursima

Rudno bogatstvo Srbije procenjeno na više od 550 milijardi evra

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

16.11.2021 12:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rudno bogatstvo Srbije procenjeno na više od 550 milijardi evra Rudno bogatstvo Srbije procenjeno na više od 550 milijardi evra
Eksploatacija rudnog bogatstva u Srbiji mora biti u skladu sa zaštitom životne sredine, izjavila je u utorak ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, na... Rudno bogatstvo Srbije procenjeno na više od 550 milijardi evra

Eksploatacija rudnog bogatstva u Srbiji mora biti u skladu sa zaštitom životne sredine, izjavila je u utorak ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, na otvaranju dvodnevne Međunarodne konferencije o mineralnim resursima u Srbiji.

Ministarka je ukazala da je rudno bogatstvo Srbije procenjeno na više od 550 milijardi evra, a naša zemlja je bogata i kritičnim sirovinama, poput litijuma, bakra i zlata, bez kojih nema razvoja savremenog sveta, piše Tanjug.

Konferencija o mineralnim resursima u Srbiji, pod nazivom „Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo“, održava se 16. i 17. novembra u Beogradu.

Prema rečima ministarke, kako ćemo litijum eksploatisati zavisi od države i građana koji moraju da budu dobro informisani šta nam znači takva sirovina. Period istraživanja i eksploatacije može da bude jako dugačak. Iako imamo neke sirovine, moramo da vidimo čime raspolažemo, “a ukoliko ih budemo eksploatisali, to ćemo učiniti na zdrav i održiv način”, naglasila je Mihajlović.

Na konferenciji učestvuje veliki broj zvaničnika i stručnjaka iz sektora rudarstva i geologije iz Srbije, regiona i sveta.

Govornici na konferenciji u hotelu „Metropol“ su ambasador Kanade Džajls Norman (Giles Norman), ambasador Finske Kimo Lahdevirta (Kimmo Lähdevirta), ambasadorka Švedske Anika Ben David (Annika Ben David), ambasador Australije Danijel Emeri (Daniel Emeri), član parlamenta Velike Britanije i trgovinski izaslanik britanskog premijera za zapadni Balkan Martin Vikers (Martin Vickers).

Osim njih, na konferenciji će govoriti i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Ðokić.

Konferencija ima za cilj razmenu informacija i ideja iz oblasti rudarstva, geologije i geofizike, a fokusiraće se na značajan doprinos rudarskog sektora na ekonomski razvoj zemalja.

Organizator konferencije je kompanija TGI Group International, a pokrovitelji su Ministarstvo rudarstva i energetike i ambasade Kanade, Velike Britanije, Australije, Finske, Švedske, Geološko-rudarska asocijacija Srbije (GRAS) i Kanadsko-srpsko udruženje CANSEE.

  • Anna

    16.11.2021 #1 Author

    Nadam se da će ministarka uspeti da održi makar pola svojih obećanja, jer kako mi se čini- litijum je već prodat drugima.

    Odgovori

  • GocaBG

    16.11.2021 #2 Author

    Treba to rudno bogatstvo pametno koristiti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...