Radnici traže bolji materijalni položaj, izvesno ispunjenje samo jednog od zahteva

Rukovodstvo Pošte najavljuje veće zarade u 2022. godini

PoslovanjeSrbijaU fokusuVesti

9.10.2021 14:01 Autor: Stefan Petrović 3

Rukovodstvo Pošte najavljuje veće zarade u 2022. godini Rukovodstvo Pošte najavljuje veće zarade u 2022. godini
Nakon što je nekoliko desetina članova Sindikata radnika Pošte “Sloga” protestovalo ispred Vlade Republike Srbije, kako bi skrenuli pažnju na svoj sve lošiji materijalni... Rukovodstvo Pošte najavljuje veće zarade u 2022. godini

Nakon što je nekoliko desetina članova Sindikata radnika Pošte “Sloga” protestovalo ispred Vlade Republike Srbije, kako bi skrenuli pažnju na svoj sve lošiji materijalni položaj, rukovodstvo Pošte Srbije sastalo se u petak sa sindikatima da bi razmotrili probleme radnika.

Kako je za Biznis.rs rekao predsednik Sindikata radnika Pošte „Sloga“, Stefan Mitrović, njihova tri glavna zahteva odnose se na povećanje plata, isplatu solidarne pomoći, kao i na utvrđivanje pravnog statusa zaposlenih. 

“Prvi zahtev odnosi se na povećanje plate od minimum 30 odsto počev od oktobra. Drugi zahtev je isplata solidarne pomoći, što je garantovano aneksom Kolektivnog ugovora iz 2019. godine u kojem se garantuje isplata od 20.000 dinara jednom godišnje nepovratno, i to se odnosi na zaposlene koji imaju neto platu manju od 50.000 dinara. Treći zahtev se tiče radno-pravnog statusa naših kolega. Imamo više od 100 lica koja su angažovana preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima i koji, shodno broju radnih sati, primaju platu manju od 30.000 dinara, a rade kao i ostali radnici koji primaju punu platu. U sklopu ovog zahteva je i transformacija statusa lica koja su angažovana po ugovoru na određeno vreme, a kojima je istekao zakonski rok od 24 meseca, u ugovor na neodređeno vreme”, istakao je Mitrović, dodajući da su se u više navrata obraćali rukovodstvu, ali da nije bilo reakcije.

Ipak, reakcija je usledila nakon protesta, a sudeći po održanom sastanku sa rukovodstvom Pošte, može se očekivati ispunjenje samo jednog od zahteva.

„Konstatovano je da će po završetku devetomesečnog obračuna, a na osnovu ostvarenog prihoda i studije izvodljivosti, rukovodstvo predložiti finansijski plan za 2022. godinu koji će predvideti i rast zarada zaposlenih“, navodi se u saopštenju Pošte.

Kako su dodali, u ovom trenutku je izvesno je da bi povećanje plata u Pošti Srbije trebalo da se kreće u okvirima povećanja neto novčane mase za zarade od najmanje 9,7 procenata koje je predvidela Vlada Srbije.

„Rukovodstvo Pošte Srbije kontinuirano radi na ostvarenju glavnog cilja koji smo zacrtali na početku svog mandata – a to je da Pošta bude najbolja kompanija u Srbiji. Rezultati koje smo postigli u proteklih sedam meseci govore da idemo u dobrom pravcu. Već do kraja godine nas očekuju nova dostavna vozila i nove uniforme za zaposlene, a planirano povećanje zarada doprineće poboljšanju materijalnog položaja naših zaposlenih. Takođe, intenzivno radimo na realizaciji strateških planova, pa nas očekuju i digitalizacija poštanskih usluga i servisa, kao i reorganizacija poslovanja u cilju razvoja Pošte Srbije, poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih i podizanja kvaliteta usluge za građane i privredu Srbije“, izjavio je v.d direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Govoreći o problemima koje imaju radnici Pošte, predsednik Sindikata „Sloga“, Stefan Mitrović naveo je da se radi o velikom broju ljudi od kojih zavise i članovi njihovih porodica.

Dakle, radi se o 11.000 zaposlenih i računajte da svako od njih ima tročlanu porodicu, pa dobijate da od te plate zavisi život 30 hiljada ljudi“, istakao je Mitrović.

JP Pošta Srbije Beograd

TAKOVSKA 2, 11060 Beograd (Palilula), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
217.692.485,64 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)
  • Milovan94

    9.10.2021 #1 Author

    Baš lepo.

    Odgovori

  • Snezana

    9.10.2021 #2 Author

    Lepe vesti 👏

    Odgovori

  • Baba u najavi

    10.10.2021 #3 Author

    Lepa vest, ako bude i ispunjeno obećanje. Skoro sam čula kolika je plata poštara, konkretno u mom mestu i iskreno ostala zapanjena saznanjem…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...