RUSI SE UPLAŠILI VAKCINE PROTIV KORONE, JER NE SMEJU DA KONZUMIRAJU ALKOHOL Eksperti ih umiruju, šampanjac dobar za imunitet

LifestyleSvetVestiZanimljivostiZdravlje

10.12.2020 15:10 Autor: Vladimir Jokanović 3

RUSI SE UPLAŠILI VAKCINE PROTIV KORONE, JER NE SMEJU DA KONZUMIRAJU ALKOHOL Eksperti ih umiruju, šampanjac dobar za imunitet RUSI SE UPLAŠILI VAKCINE PROTIV KORONE, JER NE SMEJU DA KONZUMIRAJU ALKOHOL Eksperti ih umiruju, šampanjac dobar za imunitet
Da li se vakcina i alkohol mogu mešati, pitanje je koje je zaokupilo pažnju ruske javnosti pred nastupajuće praznike. Nakon izjave zaštitnika zdravlja potrošača... RUSI SE UPLAŠILI VAKCINE PROTIV KORONE, JER NE SMEJU DA KONZUMIRAJU ALKOHOL Eksperti ih umiruju, šampanjac dobar za imunitet

Da li se vakcina i alkohol mogu mešati, pitanje je koje je zaokupilo pažnju ruske javnosti pred nastupajuće praznike. Nakon izjave zaštitnika zdravlja potrošača da alkohol ne treba piti barem dve nedelje pre vakcinacije i još šest nedelja posle, oglasio se jedan od pronalazača vakcine i umirio javnost izjavom da se može piti umereno.

„Naravno, ne govorimo o potpunoj zabrani alkohola tokom vakcinacije, nego samo o razumnom ograničenju konzumacije dok telo ne formira sopstveni imunološki odgovor na infekciju korona virusa. Štaviše, ovo važi ne samo za Sputnik V, već za bilo koju drugu vakcinu“, rekao je Aleksandar Gincburg, šef Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gameleja, gde je pronađena vakcina, prenosi Gazeta.ru, pozivajući se na TASS.

On je dalje objasnio da u prva tri dana nakon svake injekcije uopšte ne treba konzumirati žestoka pića, jer to može da doprinese smanjenju imuniteta, a samim tim i poništavanju efikasnosti vakcine, svodeći je na nulu. Pored žestokih pića preporučuje se i odlaganje upotrebe niza lekova za 42 dana, a to su prema rečima Gincburga „standardne preporuke za vakcinaciju kako bi se postigla njena maksimalna efikasnost“.

Ana Popova, zaštitnica zdravlja potrošača, izjavila je u utorak da u okviru pripreme organizma za vakcinaciju treba potpuno izbegavati alkohol dve nedelje pre, pa onda još 21 dan posle prve vakcinacije i još 21 dan posle druge injekcije. „To je stres za telo. Ako želiko da imamo zaštitnu reakciju i da čuvamo zdravlje, onda ne bi trebalo da pijemo alkohol“, izjavila je Popova.

Profesori virusologije Aleksandar Čepurnov i Aleksej Agranovski složili su se sa standardnim preporukama da ne treba unositi alkohol tokom imunološkog odgovora organizma, ali obojica su saglasni da se posle vakcinacije može popiti malo šampanjca. „Dobro raspoloženje nije manje važno za imunitet“ od izbegavanja alkohola, rekao je Agranovski. Glavni infektolog Ministarstva zdravlja Vladimir Čulanov naveo je da vakcina Sputnik V pruža zaštitu od korona virusa ne manje od dve godine, prenosi RBK.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...