Zahvaljujući visokim cenama energenata

Rusija ostvarila značajan budžetski suficit u ovoj godini

NovacSvetVesti

9.12.2021 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rusija ostvarila značajan budžetski suficit u ovoj godini Rusija ostvarila značajan budžetski suficit u ovoj godini
Budžet Rusije povećao je prihode u 2021. godini za oko 5.000 milijardi rubalja (oko 70 milijardi dolara). Umesto očekivanog budžetskog deficita u drugoj godini... Rusija ostvarila značajan budžetski suficit u ovoj godini

Budžet Rusije povećao je prihode u 2021. godini za oko 5.000 milijardi rubalja (oko 70 milijardi dolara). Umesto očekivanog budžetskog deficita u drugoj godini pandemije, država je ostvarila značajan suficit, a glavni razlozi za takav saldo su prihodi od nafte i gasa.

Prihodi su povećani za trećinu i iznosili su 18.000 milijardi rubalja u prvih devet meseci tekuće godine, rekao je predsednik ruske vlade Mihail Mišustin, prenosi portal Vzglyad. On je podsetio da se kada je usvojen budžet računalo na budžetskim deficitom od 2.750 milijardi rubalja.

Analitičari su podsetili da je Rusija ostvarila značajan suficit i u periodu od 2006. do 2008. godine, kao i 2018. i 2019. godine, a to su bili periodi visokih cena energenata i visoke stope izvoza sirovina u inostrastvo.


Rast cena nafte i gasa odigrao je ključnu ulogu u preokretu očekivanog deficita u veliki suficit. Energetski stručnjaci podsećaju da je prošle godine prosečna cena nafte bila oko 40 dolara za barel, a u prvih devet meseci ove godine više od 66 dolara za barel.

Ovogodišnji budžet Rusije projektovan je na bazi prognoze da će cena nafte biti oko 45,3 dolara za barel.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...