Nove ekološke takse EU predstavljaju uvozna ograničenja

Rusija želi da izbegne spor u okviru STO

SvetVesti

25.8.2021 15:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rusija želi da izbegne spor u okviru STO Rusija želi da izbegne spor u okviru STO
Mehanizam obeštećenja za povećanu emisiju ugljen-dioksida (CBA;M) Evropske unije u suprotnosti je sa principima Svetske trgovinske organizacije (STO), pa iako postoje čvrste osnove za žalbe,... Rusija želi da izbegne spor u okviru STO

Mehanizam obeštećenja za povećanu emisiju ugljen-dioksida (CBA;M) Evropske unije u suprotnosti je sa principima Svetske trgovinske organizacije (STO), pa iako postoje čvrste osnove za žalbe, Rusija se nada da će eventualni spor biti izbegnut, izjavio je u intervjuu za agenciju Tass ministar za ekonomski razvoj Ruske federacije, Maksim Rešetnjikov.

„Ako pomno pogledamo sporazume STO, videćemo da je, prema našim procenama, CBAM EU u suprotnosti sa njima, naročito, sa takvim osnovnim principima kao što su ‘nacionalni tretman’ ili ‘status najpovlašćenije nacije’, kroz uvođenje ograničenja uvoza i mnogih drugih stvari. Drugim rečima, imamo čvrste osnove da iznesemo pritužbe. Nadamo se da će se ta neslaganja rešiti i izbeći veliki sporovi“, istakao je Rešetnjikov.

Zabrinutost Rusije u okviru STO dele i svi partneri grupacije zemalja BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), u Evroazijskoj ekonomskoj uniji, kao i Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Argentina, Paragvaj, Australija, Japan, Južna Koreja, Sjedinjene Američke Države, Turska i Tajvana, zaključio je ministar za Tass.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...