RUSKI GALAMEJA I ASTRAZENECA OZVANIČILI SARADNJU Početak istraživanja o kombinovanju vakcina

LifestyleSvetVestiZdravlje

22.12.2020 08:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

RUSKI GALAMEJA I ASTRAZENECA OZVANIČILI SARADNJU Početak istraživanja o kombinovanju vakcina RUSKI GALAMEJA I ASTRAZENECA OZVANIČILI SARADNJU Početak istraživanja o kombinovanju vakcina
Ruski Institut Galameja, koji je proizveo „Sputnik V“ vakcinu protiv korona virusa i britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca potpisali su u ponedeljak memorandum o saradnji... RUSKI GALAMEJA I ASTRAZENECA OZVANIČILI SARADNJU Početak istraživanja o kombinovanju vakcina

Ruski Institut Galameja, koji je proizveo „Sputnik V“ vakcinu protiv korona virusa i britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca potpisali su u ponedeljak memorandum o saradnji u pravljenju cepiva. Oni bi trebalo da zajednički istraže da li se njihove supstance za proizvodnju vakcine mogu kombinovati, kako je najavljeno pre desetak dana.

Potpisnici memoranduma su još Ruski fond za direktna ulaganja koji je finansirao razvoj vakcine „Sputnik V“ i nemačka farmaceutska kompanija R-Pharm. Strane su se dogovorile da pojačaju istraživanja i poslovne odnose, uključujući studiju za istraživanje potencijala kombinacije ruskog „Sputnika V“ i preparata „AZD1222“, koji je proizvela AstraZeneca, prenosi TASS.

Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao je u video konferenciji posvećenoj saradnji i čestitao je potpisnicima na ozvaničenoj saradnji. Rusija je u avgustu prva u svetu registrovala vakcinu protiv korona virusa,  a u ponedeljak je „Sputnik V“ dobio odobrenje za upotrebu u Belorusiji.

Foto: Tanjug/AP

Ove dve vakcine su slične i mogu se kombinovati, jer obe sadrže proteinski genetski materijal Sars-CoV-2, a rani rezultati ispitivanja vakcine Sputnik u kasnoj fazi su obećavajući, preneo je ranije BBC, navodeći da će istraživanja započeti pre kraja godine. Testiranja će biti obavljena u Rusiji, ali još nije poznato koliko punoletnih dobrovoljaca će obuhvatiti.

Dve vakcine zasnovane su na različitim principima pokretanja imunološkog odgovora organizma na prisustvo korona virusa, a njihova upotreba u jedinstvenom režimu može dati bolji rezultat, objasnio je Aleksandar Gincburg, šef razvojnog tima Instituta Galameja, prenosi SNObserver.

Ako se kombinacija pokaže efikasnijom, onda ne bi postojalo ekonomsko ili političko opravdanje da se odbaci, ocenili su potpisnici.  Dve vakcine slične su i po ceni. Spadaju u jeftinije na tržištu. Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je na samitu G20 ponudio vakcinu po međunarodnoj ceni nižoj od 10 dolara po dozi, dok je AstraZeneca najavila da će njena vakcina koštati tri funte, ili četiri dolara po dozi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...