RUSKI GAS IPAK STIŽE NA PROLEĆE Završena deonica „Balkanskog toka“ između Srbije i Bugarske

IntervjuIzdvajamoSrbijaU fokusuVesti

12.11.2020 14:52 Autor: Marija Jovanović 0

RUSKI GAS IPAK STIŽE NA PROLEĆE Završena deonica „Balkanskog toka“ između Srbije i Bugarske RUSKI GAS IPAK STIŽE NA PROLEĆE Završena deonica „Balkanskog toka“ između Srbije i Bugarske
Izgradnja „Balkanskog toka“ još nije u potpunosti završena već su spojene deonice koje su izgrađene u Srbiji i Bugarskoj, što je dobra vest jer... RUSKI GAS IPAK STIŽE NA PROLEĆE Završena deonica „Balkanskog toka“ između Srbije i Bugarske

Izgradnja „Balkanskog toka“ još nije u potpunosti završena već su spojene deonice koje su izgrađene u Srbiji i Bugarskoj, što je dobra vest jer će ovaj tranzit omogućiti sigurnije snabdevanje i nižu cenu gasa za potrošače u Srbiji, kaže za Biznis.rs Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

„Ovo je dobra vest, jer je ranije gradnju ‘Južnog toka’, bugarska strana onemogućila. To pokazuje da je realno očekivati i završetak gradnje i puštanje gasovoda u eksploataciju“, navodi Vuletić.

Prema njegovim rečima, „Balkanski tok“ veoma je važan sa aspekta sigurnosti i pouzdanosti snabdevanja potrošača u Srbiji.

Gasovodna cev
Foto: Pixabay.com

„Dosadašnje snabdevanje gasom bilo je sa severa od Horgoša. Bilo kakva havarija na magistralnom gasovodu ostavila bi sve potrošače južno od tog mesta bez gasa. Kada bude pušten u eksploataciju ‘Balkanski tok’, takva se mogućnost isključuje. Bez gasa bi ostali samo potrošači koji su vezani za tu deonicu gasovoda, a svi ostali potrošači u Srbiji dobijali bi gas“, objašnjava naš sagovornik.

Kada je reč o benefitima koje donosi izgradnja „Balkanskog toka“, Vuletić objašnjava da će potrošačima ovaj tranzit sigurno omogućiti jeftiniiji gas.

„Potrošači gasa u Srbiji pored nabavne cene gasa plaćaju i tranzit gasa kroz Mađarsku, jer je ugovorena cena za gas na granici Ukrajine i Mađarske. Cena gasa iz ‘Balkanskog toka’ ugovaraće se na našoj granici i neće biti nikakvih tranzitnih taksi. Dakle, cena će, svakako, biti niža“, napominje on i dodaje da prve količine ruskog gasa iz pravca Bugarske mogu da se očekuju sledeće godine.

„Prema dosadašnjim realizovanim aktivnostima na gradnji Balkanskog toka, prve količine gasa trebalo bi da poteku na proleće sledeće godine“, zaključuje Vuletić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...