Skok od skoro 23 odsto od januara do aprila

Rusko-turski trgovinski promet značajno uvećan

SvetVesti

10.6.2021 18:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rusko-turski trgovinski promet značajno uvećan Rusko-turski trgovinski promet značajno uvećan
Trgovinski promet između Rusije i Turske porastao je za 22,5 odsto na godišnjem nivou u periodu od januara do aprila ove godine, dostigavši više... Rusko-turski trgovinski promet značajno uvećan

Trgovinski promet između Rusije i Turske porastao je za 22,5 odsto na godišnjem nivou u periodu od januara do aprila ove godine, dostigavši više od 7,5 milijardi evra (78 milijardi TL), pokazuju podaci ruske Federalne carinske službe.

Po tim podacima, u navedenom periodu izvoz iz Rusije u Tursku povećao se sa 21,1 procenat na više od 7,5 milijardi evra, dok je prodaja iz Turske u Rusiju porasla za 27,8 odsto da bi dostigla više od 1,3 milijardi evra.

Udeo Turske u ukupnom prometu Rusije porastao je sa četiri procenta na 4,2 odsto prošle godine. Države Evropske unije čine najveći udeo u spoljnoj trgovini Rusije sa 35,4 procenta trgovinskog prometa u periodu između januara i aprila. Sledeće su zemlje Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) sa 34,1 odsto, potom zemlje Zajednice nezavisnih država (ZND) sa 12,5 procenata i na kraju zemlje Evroazijske ekonomske unije (EAEU) sa 9,3 odsto.

U periodu od januara do aprila ukupni suficit ruske spoljne trgovine iznosio je oko 33,82 milijarde evra, što je 8,4 procenta manje u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Podaci su pokazali da je u proteklom periodu izvoz robe porastao sa 11,3 odsto na godišnjem nivou, na 106,32 milijarde evra, dok je uvoz zemlje narastao sa 23,7 procenat na blizu 72,5 milijarde evra, dovodeći ruski spoljnotrgovinski promet na više od 178,8 milijardi evra, prenosi Daily Sabah.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...