ZAUSTAVLJEN GLOBALNI RAST TRGOVINE ORUŽJEM

SAD i dalje najveći svetski izvoznik naoružanja

AnalizaSvetU fokusuVesti

17.3.2021 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs

SAD i dalje najveći svetski izvoznik naoružanja SAD i dalje najveći svetski izvoznik naoružanja
Na rang listi Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), za period od 2016-2020, najveći svetski izvoznik naoružanja i dalje su SAD. Na drugom... SAD i dalje najveći svetski izvoznik naoružanja

Na rang listi Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), za period od 2016-2020, najveći svetski izvoznik naoružanja i dalje su SAD.

Na drugom mestu je Rusija, a među pet zemlja sa najvećom prodajom oružja su i Francuska, Nemačka i Kina. Posebno je interesantan podatak da prvi put od 2001. godine, obim izvoza oružja nije povećan u odnosu na prethodni petogodišnji period.

Druga značajna činjenica jeste da je izvoz oružja iz SAD, Francuske i Nemačke povećan, a iz Rusije i Kine smanjen, navodi se u izveštaju SIPRI.

Inače, ovaj izveštaj obuhvata 65 najvećih izvoznika oružja, a najvećih pet zemalja izvoznika u poslednih pet godina zajedno čine 76 odsto celokupnog izvoza. Stvarna vrednost trgovine oružjem i dalje je najveća od kraja Hladnog rata.

Stokholmski institut u analizi ističe da bi negativni efekti pandemije korona virusa mogli da utiču na značajan broj zemalja da preispitaju vojni izvoz u narednom periodu, iako je čak i 2020. godine, tokom pandemije, sklopilo velike ugovore o kupovini oružja.

Izvor: SIPRI

SAD kao najveći svetski izvoznik, svoje naoružanje su izvozile u čak 96 zemalja, a skoro polovina izvezenog naoružanja (47 odsto) odlazilo je na Bliski istok, gde je dominantan kupac bila Saudijska Arabija (sa udelom od 24 procenta).

Rusija je zadržala drugo mesto na ovoj listi, i pored smanjenja svog izvoza od 22 odsto. Glavni razlog za pad je praktično prepolovljena prodaja oružja Indiji, iako je povećana prodaja oružja Kini za 49 odsto, kao i Alžiru. I pored svega Indija je ostala najveći kupac ruskog oružja, koja je potpisala i nove ugovore o nabavci, uključujući i borbene avione.

U prethodnom petogodišnjem periodu, Francuska je ostvarila najveći rast izvoza oružja među najvećim izvoznicima, i to za čak 44 odsto. Najveći kupci francuskog oružja su bili Indija, Egipat i Katar, što je činilo skoro 60 odsto ukupnog izvoza naoružanja Francuske.

I Nemačka je povećala prodaju oružja za 21 odsto, a glavni kupci bili su Južna Koreja, Alžir i Egipat. Sa druge strane, izvoz oružja Kine, smanjen je za 7,8 odsto u odnosu na prethodni petogodišnji period, a najveći kupci kineskog naoružanja bili su Pakistan, Bangladeš i Alžir.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...