evropski pregovarači traže da kvota bude na nivou od pre 2018. godine

SAD i EU blizu dogovora oko uvoznih tarifa na čelik

EUSvetVesti

14.10.2021 09:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SAD i EU blizu dogovora oko uvoznih tarifa na čelik SAD i EU blizu dogovora oko uvoznih tarifa na čelik
Sjedinjene Američke Države se nadaju rešenju trgovinskog spora sa Evropskom unijom oko uvoznih carina na čelik i aluminijum do kraja oktobra, izveštava Reuters, pozivajući... SAD i EU blizu dogovora oko uvoznih tarifa na čelik

Sjedinjene Američke Države se nadaju rešenju trgovinskog spora sa Evropskom unijom oko uvoznih carina na čelik i aluminijum do kraja oktobra, izveštava Reuters, pozivajući se na dobro obaveštene izvore upućene u pregovore.

Američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai (Katherine Tai) sastala se s visokim predstavnikom EU za trgovinu Valdisom Dombrovskisom, koji je prošlog meseca rekao ekspertima u Vašingtonu da je „umereno optimističan“ da će sporazum biti postignut.

„Nadamo se da ćemo postići sporazum do kraja meseca“, izjavio je za Reuters izvor koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Pregovarači Kancelarije američkog trgovinskog predstavnika (USTR) i EU odbili su komentar o razgovorima, a u Ministarstvu trgovine SAD, koje sprovodi „Odluku 232“ o tarifama od 25 odsto na čelik i od 10 procenata na aluminijum, nisu odmah odgovorili na zahtev za komentarom.

Iz USTR je saopšteno da su Tai i Dombrovskis razgovarali o „aktuelnim naporima za rešavanje globalnih prekomernih kapaciteta u sektoru čelika i aluminijuma i zajedničkim izazovima koje predstavljaju netržišne ekonomije“.

Oni su se dogovorili u maju o šestomesečnom primirju u sporu oko tarifa na čelik i aluminijum kako bi pregovarali o mogućoj nagodbi. Primirje ističe krajem novembra.

Dve strane su u junu postigle sporazum, kojim je prekinuta njihova 17-godišnja bitka povodom subvencionisanja avio-kompanija, uz slične argumente – da veću pretnju s kojom se suočavaju Evropa i SAD predstavljaju nastojanja Kine da razvije sopstvenu industriju proizvodnje komercijalnih aviona.

U sporu oko uzvoznih carina za metale, američki i evropski zvaničnici su se saglasili da „kineska hiperprodukcija slabi globalne cene“.

Carine na uvoz čelika i aluminijuma u SAD uveo je bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump), uključujući i uvoz iz EU, prema trgovinskom zakonu iz doba Hladnog rata, pozivajući se pri tome na pretnje nacionaloj bezbednosti.

Izvor iz industrije čelika rekao je da se Tai i EU približavaju verovatnom sporazumu kojim će tarife iz Odluke 232 biti zamenjene aranžmanom o kvoti (TRK) o bescarinskom uvozu određene količine čelika iz EU, dok bi se tarife primenile na količinu koja premašuje kvotu.

Dombrovskis je rekao da je otvoren za sporazum o kvotama, sličan onom koje Kanada i Meksiko imaju sa SAD, i da je potrebno da on bude postignut do početka novembra.

Drugi zvaničnici iz EU su rekli britanskoj agenciji da dogovor uveliko zavisi od toga kolika će biti kvota za bescarinski izvoz evropskog čelika u SAD.

Pregovarači EU traže da ta kvota bude utvrđena na nivou na kojem je bila pre uvođenja Odluke 232 2018. godine, dok američka strana želi da se kao osnov za određivanje kvote koristi manja količina, koja je razrezana nakon uvođenja tarifa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...