Zajedničkim snagama suprotstaviće se sve većem uticaju Kine

SAD i EU definišu nova globalna trgovinska pravila

SvetVesti

15.6.2021 10:47 Autor: Marija Jovanović 0

SAD i EU definišu nova globalna trgovinska pravila SAD i EU definišu nova globalna trgovinska pravila
Sjedinjene Američke Države i Evropa formiraće zajednički tehnološki savet za izradu novih globalnih trgovinskih pravila, koji je deo širih dalekosežnih napora američkog predsednika Džoa... SAD i EU definišu nova globalna trgovinska pravila

Sjedinjene Američke Države i Evropa formiraće zajednički tehnološki savet za izradu novih globalnih trgovinskih pravila, koji je deo širih dalekosežnih napora američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da okupi evropske saveznike i suprotstavi se sve većem uticaju Kine.

Američko-EU savet za trgovinu i tehnologiju imaće tri glavna cilja, prenosi CNBC. Pre svega uspostavljanje novih globalnih standarda za tehnologije u usponu, promociju demokratskih vrednosti na mreži i pronalazak načina za saradnju SAD I EU na najsavremenijim istraživanjima i razvoju.

Krajnji rezultat ove inicijative biće da „demokratije, a ne bilo ko drugi, ne Kina ili druge autokratije, pišu trgovinska i tehnološka pravila za 21. vek“, kazao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan (Jake Sullivan) na konferenciji za novinare.

SAD i Kina
Foto: Tanjug/AP

Na američkoj strani, trgovinskim savetom će predsedavati državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken), ministarka trgovine Đina Rejmondo (Gina Raimondo) i američka predstavnica za trgovinu Ketrin Tai (Katherine Tai), rekao je zvaničnik Bajdenove administracije, koji je informisao novinare i zatražio da ostane anoniman dok traju aktuelni pregovori.

Drugi specifični ciljevi saveta uključuju: koordinaciju standarda u oblasti novih tehnologija, kao što su veštačka inteligencija, kvantno računarstvo i biotehnologije, zatim nalaženje načina da lanci snabdevanja postanu otporniji i manje zavisni od Kine, ali i nastavak reformisanja Svetske trgovinske organizacije i koordinacija regulative za tehnološke platforme.

Tagovi
EU KINA SAD VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...