Bivši direktor softverske službe dao ostavku u Pentagonu

SAD izgubile bitku od Kine u oblasti AI

Hi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

11.10.2021 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SAD izgubile bitku od Kine u oblasti AI SAD izgubile bitku od Kine u oblasti AI
Sjedinjene Američke Države su već izgubile bitku u oblasti veštačke inteligencije (AI) od Kine, koja ide ka globalnoj dominaciji napredujući u razvoju novih sajber... SAD izgubile bitku od Kine u oblasti AI

Sjedinjene Američke Države su već izgubile bitku u oblasti veštačke inteligencije (AI) od Kine, koja ide ka globalnoj dominaciji napredujući u razvoju novih sajber potencijala, izjavio je bivši direktor službe za softver u Pentagonu Nikolas Čailan (Nicholas Chaillan) za Financial Times.

Kina, druga najveća ekonomija sveta, verovatno će dominirati u mnogim ključnim tehnologijama u razvoju, posebno u oblasti veštačke inteligencije, sintetičke biologije i genetike u roku od oko jedne decenije, procenjuju zapadne obaveštajne službe, navodi britanski list.

Čailan, koji je podneo ostavku u Pentagonu u znak protesta zbog sporosti tehnološke transformacije američkih vojnih snaga, rekao je da neuspeh SAD na tom planu dovodi zemlju u rizik.

„Nećemo imati šanse u konkurentskoj borbi protiv Kine za 15 do 20 godina. Već sada je to, po mom mišljenju, gotova stvar“, rekao je on za FT, dodajući da će Kina dominirati svetom u budućnosti, i da će, kako kaže, kontrolisatI sve – od medijskog narativa do geopolitike.

Prema njegovim rečima, američka sajber odbrana u nekim državnim resorima je na „nivou vrtića“.

Čailan je zbog kaskanja SAD za Kinom u razvoju AI kritikovao nespremnost kompanije Google na saradnju sa američkim Ministarstvom odbrane, kao i široku debatu o etici kada je reč o veštačkoj inteligenciji.

Kineske kompanije, kako je rekao, imaju obavezu da rade sa svojom vladom i „masovno ulažu“ u veštačku inteligenciju bez obzira na etiku, smatra Čailan.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...