Ruski predsednik o američkom uticaju na globalnu ekonomiju

SAD izvoze inflaciju, smatra Putin

BankeNovacSvetVesti

29.7.2021 14:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

SAD izvoze inflaciju, smatra Putin SAD izvoze inflaciju, smatra Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da će visoka inflacija u SAD uticati na čitavu globalnu ekonomiju. Na sastanku sa ministrima, posvećenom društveno-ekonomskom razvoju... SAD izvoze inflaciju, smatra Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da će visoka inflacija u SAD uticati na čitavu globalnu ekonomiju. Na sastanku sa ministrima, posvećenom društveno-ekonomskom razvoju Rusije, Putin je istakao da se oporavak svetske ekonomije nastavlja prilično visokim tempom, ali da je to u vezi sa inflantornim rizicima.

Predsednik Rusije ukazao je na potrebu dobro promišljenih i uravnoteženih akcija finansijskih vlasti u borbi protiv inflacije i rasta cena. Inflacija u Rusiji dostigla je 2020. godine 4,91 odsto, a prema prognozi Centralne banke ove godine ove godine ona će biti između 4,7 i 5,2 procenta, prenosi Vzgljad. Prema rečima Putina, problemi sa ubrzanjem inflacije počeli su prošle godine u mnogim zemljama, a glavni uzrok su SAD.

„U SAD je inflacija prešla pet odsto, iako je njihov cilj dva odsto. I već dve godine projektuju budžet sa 15 procenata deficita. Ovaj deficit se gasi na račun čega? Kroz emisiju (dolara). Otuda inflacija. Naravno, to se u potpunosti odražava na čitavu svetsku ekonomiju, imajući u vidu značaj američke ekonomije za ceo svet i značaj dolara kao najtraženije rezervne valute“, rekao je Putin.

Ruski analitičari ocenjuju da SAD izvoze inflaciju u druge zemlje, čime usporavaju rast inflatornih tenzija kod kuće, inače bi imale inflaciju znatno višu od pet odsto. „Ovo je jedna od posledica globalne ekonomije, kada zemlje zavise jedna od druge, od politike spoljnjih regulatora i od količine štampanog novca, dolara i evra“ naveo je Artem Dejev, šef analitičkog odeljenja AMarkets.

Šef odeljenja za finansijska tržišta ekonomskog Univerziteta Plehanov, Konstantin Ordov rekao je da u SAD radi štamparska mašina za dolare. „Kada je počela kriza zbog zatvaranja usled pandemije, američke vlasti su odlučile da novac podele stanovništvu kako bi održale ekonomiju na površini. Od početka pandemije SAD su potrošile između 6.000 i 9.000 milijardi dolara na antikrizne mere, a nova administracija još 2.000 milijardi na novi paket socijalnih stimulansa“, naveo je Ordov.

Krajem prošle nedelje Banka Rusije podigla je ključnu kamatnu stopu za jedan odsto na 6,5 procenata. Regulator je svoju odluku objasnio tvrdnjom da se u drugom kvartalu tekuće godine ekonomija zemlje vratila na nivo pre pandemije. MMF je pojačao svoju prognozu rasta BDP Rusije iz aprila sa 3,8 na 4,4 odsto. Kada je reč o 2022. godini, prognoza MMF bila je takođe 3,8 procenata, ali je snižena na 3,1 odsto, prenosi Investing.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...