SAD SPREMA CRNU LISTU KINESKIH KOMPANIJA Peking najavljuje kontramere

SvetVesti

18.12.2020 13:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

SAD SPREMA CRNU LISTU KINESKIH KOMPANIJA Peking najavljuje kontramere SAD SPREMA CRNU LISTU KINESKIH KOMPANIJA Peking najavljuje kontramere
Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u petak Vašington da prestane sa neopravdanom represijom kineskih kompanija, a Kina će u protivnom nastaviti da preduzima... SAD SPREMA CRNU LISTU KINESKIH KOMPANIJA Peking najavljuje kontramere

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u petak Vašington da prestane sa neopravdanom represijom kineskih kompanija, a Kina će u protivnom nastaviti da preduzima potrebne kontramere kako bi zaštitila legitimna prava i interese svojih firmi.

SAD su politizovale ekonomska i trgovinska pitanja, što krši međunarodna trgovinska pravila, a njeni potezi štete kako legitimnim pravima kineskih kompanija, tako i interesima američkih kompanija, saopštilo je Ministarstvo, prenosi Kineski međunarodni radio.

Reagovanje Pekinga usledilo je nakon vesti da odlazeća američka administracija priprema crnu listu oko 80 kineskih kompanija, kojima neće biti dozvoljen pristup američkoj tehnologiji. Lista uključuje proizvođača elektronskih čipova SMIC. Nakon što je Reuters ekskluzivno objavio tu vest, berzanska vrednost kompanije SMIC u Hong Kongu pala je za 5,2 odsto.

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden zadržaće, prema svemu sudeći, tvrdu liniju u trgovinskim odnosima sa Kinom, o čemu svedoči njegov izbor trgovinskog predstavnika, Ketrin Taji (Katherine Tai), prenosi CNBC. Njeno imenovanje podržali su i republikanci, a odlazeći predsednik Donald Tramp navodno ima „ogromno poštovanje“ za njene sposobnosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...