SAD STAVILE KINESKE KOMPANIJE NA „CRNU LISTU“ Razlog vojne nabavke i Hong Kong

SvetVesti

23.5.2020 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SAD STAVILE KINESKE KOMPANIJE NA „CRNU LISTU“ Razlog vojne nabavke i Hong Kong SAD STAVILE KINESKE KOMPANIJE NA „CRNU LISTU“ Razlog vojne nabavke i Hong Kong
Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da dodaje 33 kineske kompanije i druge institucije na ekonomsku „crnu listu“ zbog kršenja ljudskih prava i zbog zabrinutosti... SAD STAVILE KINESKE KOMPANIJE NA „CRNU LISTU“ Razlog vojne nabavke i Hong Kong

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da dodaje 33 kineske kompanije i druge institucije na ekonomsku „crnu listu“ zbog kršenja ljudskih prava i zbog zabrinutosti za američku nacionalnu bezbednost koji uključuju oružje za masovno uništenje i druge vojne aktivnosti.

Kako javlja Reuters, „crna lista“ najnoviji je napor Trampove administracije da napadne kompanije koje su vezane za vojne nabavke i kazni Peking zbog postupanja sa muslimanskim manjinama, a do nje dolazi u trenutku kada su lideri Komunističke partije u Pekingu otkrili detalje plana o nametanju zakona o nacionalnoj bezbednosti Hong Kongu.

Odeljenje za trgovinu saopštilo je da sankcioniše devet kompanija i institucija na osnovu toga što su „saučesnici u kršenjima ljudskih prava i zloupotrebama počinjenim u kineskoj kampanji represije, masovnog proizvoljnog pritvora, prinudnog rada i nadzora visoke tehnologije protiv Ujgura“ i drugih.

Odeljenje za trgovinu je takođe dodalo 24 vladine i komercijalne organizacije na ekonomsku listu zbog omogućavanja nabavljanja stvari koje može da koristi kineska vojska.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...