stejt department izdao saopštenje povodom događaja u kineskoj provinciji sinđijang

SAD upozorile na „strašnu zloupotrebu ljudi“

SvetVesti

13.7.2021 18:13 Autor: Miljan Paunović 0

SAD upozorile na „strašnu zloupotrebu ljudi“ SAD upozorile na „strašnu zloupotrebu ljudi“
Američka vlada upozorila je u utorak preduzeća koja su deo nabavnog lanca i investiraju u kinesku provinciju Sinđijang, da su u povećanom riziku poslovanja,... SAD upozorile na „strašnu zloupotrebu ljudi“

Američka vlada upozorila je u utorak preduzeća koja su deo nabavnog lanca i investiraju u kinesku provinciju Sinđijang, da su u povećanom riziku poslovanja, navodeći kao razlog prinudni rad i kršenje ljudskih prava širom Kine.

„S obzirom na ozbiljnost i obim ovih zloupotreba, kompanije i pojedinci koji ne izađu iz nabavnog lanca, koji ne prekinu sa dostavljanjem proizvoda, ili ne prekinu investicije povezane sa Sinđijangom, mogu da se suoče sa kršenjem prava Sjedinjenih Američkih Država“, naveo je Stejt department u saopštenju, a preneo Reuters.

U savetu se navodi da je kineska vlada nastavila sa „strašnom zloupotrebom ljudi“ u Sinđijangu i u ostalim mestima „ciljajući Ujgure, Kazahe i Kirgize, koji su muslimani, kao i pripadnike ostalih etničkih i manjinskih verskih zajednica“.

Ovaj potez Stejt departmenta prati odluku administracije Džoa Bajdena (Joe Biden) da stavi 14 kineskih kompanija i entiteta na ekonomsku crnu listu zbog navodnih kršenja ljudskih prava, dodaje Reuters.

Tagovi
KINA SAD VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...