Manjak veći za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine

SAD zabeležile rekordan budžetski deficit

SvetVesti

13.5.2021 10:11 Autor: Ljiljana Begović 0

SAD zabeležile rekordan budžetski deficit SAD zabeležile rekordan budžetski deficit
Budžetski deficit SAD je porastao na rekordnih 1.900 milijardi dolara za prvih sedam meseci tekuće budžetske godine, naduvan milijardama dolara potrošenim na pomoć zbog... SAD zabeležile rekordan budžetski deficit

Budžetski deficit SAD je porastao na rekordnih 1.900 milijardi dolara za prvih sedam meseci tekuće budžetske godine, naduvan milijardama dolara potrošenim na pomoć zbog posledica pandemije korona virusa.

U mesečnom izveštaju o budžetu, Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je dosadašnji manjak za 30,3 odsto veći od deficita u isto vreme pre godinu dana, koji je iznosio 1.480 milijardi dolara.

Stvaranje ogromnog minusa u budžetu uglavnom je posledica uticaja pandemije korona virusa koja je navela vladu da odobri milijarde dolara za pokrivanje tri kruga pojedinačne pomoći, dodatnih naknada za nezaposlenost i podrške malim preduzećima.

Korona i dolari, statistika
Foto: freepik.com

Deficit za budžetsku godinu koja se završila 30. septembra, iznosio je rekordnih 3.100 milijardi dolara, a mnogi ekonomisti smatraju da će ovogodišnji to premašiti. Neki predviđaju deficit od čak 3.300 milijardi dolara.

Za april je deficit iznosio 225,6 milijardi dolara, što je znatno manje nego aprila 2020. godine kada je bio 738 milijardi dolara. To poboljšanje odražava činjenicu da je ove godine manje isplate olakšica i da su građani poreze morali da plate bez odlaganja, u uobičajenom aprilskom roku, dok je prošle godine svo plaćanje poreza bilo odloženo još na početku pandemije, piše AP, prenose agencije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...