SAKUPILI 6.000 STAKLENIH FLAŠA I TEGLI Građani Srbije vole da recikliraju i znaju zašto je to važno

EkologijaLifestyleSrbijaU fokusuVestiZanimljivosti

18.11.2020 15:58 Autor: Julijana Vincan 3

SAKUPILI 6.000 STAKLENIH FLAŠA I TEGLI Građani Srbije vole da recikliraju i znaju zašto je to važno SAKUPILI 6.000 STAKLENIH FLAŠA I TEGLI Građani Srbije vole da recikliraju i znaju zašto je to važno
Akcijom „Otpad razdvoji, poklon osvoji“ širom Srbije je sakupljeno više od 6.000 komada staklenih flaša i tegli. „Odlazak do lokalne prodavnice ili supermarketa svakodnevna... SAKUPILI 6.000 STAKLENIH FLAŠA I TEGLI Građani Srbije vole da recikliraju i znaju zašto je to važno

Akcijom „Otpad razdvoji, poklon osvoji“ širom Srbije je sakupljeno više od 6.000 komada staklenih flaša i tegli.

„Odlazak do lokalne prodavnice ili supermarketa svakodnevna je aktivnost svih nas. Tokom ovogodišnje akcije motivisali smo sugrađane da pre odlaska u nabavku ne razmišljaju samo o onome sa čime treba da se vrate, već i šta da ponesu sa sobom“, istakli su iz neprofitnog privrednog društva Ekostar Pak.

Reciklaža
Foto: Ekostar Pak

Organizatori dodaju da su menjanjem rutine odlaska u prodavnicu pokušali da promene i svest građana o važnosti reciklaže ambalažnog otpada.

„Svako ko je doneo svoje staklene flaše i tegle na reciklažu, bio je nagrađen eko cegerom, a sve u cilju smanjenja korišćenja plastičnih kesa“, navode organizatori.

Reciklaža
Foto: Ekostar Pak

Kažu da je svoj doprinos dao i Kappa Star Recycling, koji se pobrinuo da svo staklo završi na reciklaži.

„Raduju nas ovakve akcije u kojima pokazujemo da malim koracima možemo izgraditi jedan uspešan sistem reciklaže. Građani su voljni da učestvuju u ovakvim akcijama. Od nekih smo čuli i da staklenu ambalažu čuvaju godinama i da su se jako obradovali kada su čuli za akciju, ne samo zbog simbolične nagrade koju su dobijali, već iz želje da recikliraju svoj stakleni otpad“, izjavila je direktorka Ekostar Paka, Bojana Perić.

Reciklaža
Foto: Ekostar Pak

Reciklažom sakupljene staklene ambalaže dobija se novo staklo, spremno za pakovanje i ponovnu upotrebu. Kako je istaknuto, recikliranje stakla štedi energiju i resurse neophodne za dobijanje novog stakla.

Reciklaža
Foto: Ekostar Pak

Reciklaža stakla kao jedno od rešenja

„Staklena ambalaža ne skriva proizvod već ga ponosno ističe što stvara poverenje u proizvod. Čvrstina, transparentnost i biološka neaktivnost samo su neke od osobina stakla koje proizvodu u staklenoj ambalaži garantuju bezbednost“, objašnjeno je u Ekostar Paku za Biznis.rs.

Recikliranjem jedne staklene boce, štedi se dovoljno energije za četiri sata rada sijalice od 100 vati.

Ekostar pak

Staklo je prirodan, nepropustan materijal koji nema negativan uticaj na proizvod koji se u njega pakuje. Njegove mane su velika potrošnja energije pri proizvodnji i njegova težina.

„Tu kao superheroji uštede energije na scenu stupaju recikleri. Reciklažom stakla smanjuju se potrebe za eksploatacijom sirovina poput kvarcnog peska i štedi se energija za proizvodnju stakla“, objasnili su naši sagovornici.

Reciklaža
Foto: Ekostar Pak

Jedna tona recikliranog stakla štedi:

  • 42 kVh električne energije
  • 5 litara nafte
  • 2 metra kvadratna prostora na deponiji
  • oslobađanje 7,5 kilograma emisija štetnih gasova koji zagađuju vazduh
  • 1.330 kilograma peska
  • 433 kilograma krečnjaka

„Možemo biti sigurni da će novih 6.000 tegli ili flaša biti ekološki prihvatljiviji a mi odgovorniji prema svojoj životnoj sredini“, naglasili su organizatori događaja.

Akciju je organizovao Ekostar Pak zajedno sa partnerskim trgovinskim lancima Univerexport, Idea i Roda, DIS i Super Vero.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...