Uvođenje zdravstvene aplikacije u Velikoj Britaniji uslovilo akutni gubitak 72.000 zaposlenih

Samoizolacije blokirale britansku privredu

LifestylePoslovanjePreduzetnikSvetU fokusuVestiZdravlje

3.8.2021 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Samoizolacije blokirale britansku privredu Samoizolacije blokirale britansku privredu
Ukidanje gotovo svih epidemioloških ograničenja u Britaniji pre gotovo dve nedelje nije donelo, kako su mnogi strahovali, povećanje broja infekcija – naprotiv. Ali, stvorio... Samoizolacije blokirale britansku privredu

Ukidanje gotovo svih epidemioloških ograničenja u Britaniji pre gotovo dve nedelje nije donelo, kako su mnogi strahovali, povećanje broja infekcija – naprotiv. Ali, stvorio se drugi problem. Sada firme koje su ranije kritikovale zatvaranja, imaju ozbiljne pritužbe na aplikaciju Pingdemie koja pomaže Britancima da otkriju prisustvo obolelog od korone. Kažu da zbog nje beleže akutni nedostatak radnika, zbog čega povremeno može doći do vrlo velikih problema, prenosi nemački FAZ.

Britanci već neko vreme koriste aplikaciju zdravstvene službe NHS – Pingdemie. Ako se vlasnik mobilnog telefona previše približi nekom ko ima pozitivan test na koronu, aplikacija šalje zahtev da ta osoba bude stavljena u karantin do deset dana. Više od 1,5 miliona Britanaca nalazi se, zbog ovoga, u samoizolaciji. Dnevno im se pridružuje 170.000 novih.

Vlasnici supermarketa strahuju da bi, zbog nedostatka vozača kamiona, mogli uskoro imati prazne police. Mlekara Arla, na primer, morala je da otkaže čak 600 dnevnih isporuka, jer nije imao ko da preveze njihove proizvode. Neki vozovi i podzemne železnice više ne mogu da saobraćaju zbog nedostatka mašinovođa. Restorani i pabovi sve češće moraju da se zatvore, jer su im konobari i kuvari u samoizolaciji. U nekim fabrikama, poput fabrike automobila Nissan, proizvodne linije povremeno staju, jer nema dovoljno radnika. Slično je i sa medicinskim osobljem u bolnicama.

Direktor Udruženja poslodavaca CBI Toni Danker (Tony Danker), pozvao je premijera Džonsona (Boris Johnson) da prekine obaveznu samoizolaciju za one koji su vakcinisani. Umesto toga, tvrdi Danker, trebalo bi masovnije testirati zaposlene. Premijer Džonson je već uveo određena izuzeća od obaveznog karantina za neke profesije, poput mašinovođa, radnika u industrijama za snabdevanje vodom i strujom, kao i službama zaduženim za javnu čistoću.

Pravila će se menjati nakon sredine avgusta, kada će potpuno vakcinisanim ljudima biti dozvoljeno da napuste svoju kuću, uz posedovanje negativnog PCR testa, uprkos upozorenju sa aplikacije. Međutim, nedostatak radnika je trenutno toliko veliki, da hiljade kompanija traži zamenske radnike.

Platforma za traženje posla Adzuna saopštila je da je, od uvođenja aplikacije Pingdemie, povećan broj hitnih zahteva za zapošljavanje na 72.000, što je oko šest odsto svih slobodnih radnih mesta. Neke kompanije pokušavaju da i dodatnim novcem privuku radnike. Čak 5.000 firmi trenutno nudi tzv. „bonus dobrodošlice“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...