trka za prestanak zavisnosti o stranim tržištima se nastavlja

Samsung u Teksasu gradi fabriku čipova vrednu 17 milijardi dolara

Vesti

24.11.2021 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Samsung u Teksasu gradi fabriku čipova vrednu 17 milijardi dolara Samsung u Teksasu gradi fabriku čipova vrednu 17 milijardi dolara
Južnokorejska kompanija Samsung Electronics je odabrala grad Tejlor u Teksasu za izgradnju planirane fabrike čipova vrednu 17 milijardi dolara. 005930 Quotes by TradingView Nova... Samsung u Teksasu gradi fabriku čipova vrednu 17 milijardi dolara

Južnokorejska kompanija Samsung Electronics je odabrala grad Tejlor u Teksasu za izgradnju planirane fabrike čipova vrednu 17 milijardi dolara.

Nova fabrika će biti najnaprednije Samsungovo postrojenje za proizvodnju poluprovodnika i ima za cilj da pomogne najvećem svetskom proizvođaču memorijskih čipova da sustigne tajvanskog rivala TSMC u sektoru livenja osnove za čipove, unosnom tržištu za proizvodnju procesorskih čipova bez memorije za druge kompanije.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) poziva tehnološke kompanije da izgrade više fabrika u Sjedinjenim Američkim Državama usred globalnih ratova čipova izazvanih dugotrajnom nestašicom koja je uticala na mnoge industrije od automobila do kućnih aparata.

Samsung je rekao da će fabrika od 17 milijardi dolara označiti njegovu najveću investiciju u SAD i najveću direktnu stranu investiciju u Teksasu. To bi pomoglo u povećanju proizvodnje naprednih logičkih čipova koji se koriste u pametnim telefonima, računarstvu visokih performansi i veštačkoj inteligenciji.

Fabrika će otvoriti više od 2.000 visokotehnoloških radnih mesta, biće u funkciji u drugoj polovini 2024. godine, nakon što izgradnja počne u prvoj polovini sledeće godine. „Sa većim proizvodnim kapacitetom, moći ćemo bolje da zadovoljimo potrebe naših kupaca i doprinesemo stabilnosti globalnog lanca snabdevanja poluprovodnicima“, rekao je Kinam Kim, potpredsednik kompanije Samsung, prenosi Financial Times.

Pod pritiskom američkih zvaničnika koji vide poluprovodnike kao ključnu stratešku industriju u tehnološkom rivalstvu zemlje sa Kinom, Intel je u septembru započeo izgradnju dva postrojenja u Arizoni, dok TSMC gradi fabriku za proizvodnju od 12 milijardi dolara u istoj državi.

Samsung već ima fabriku za livnicu čipova u Ostinu u Teksasu, gde je proizvodnja obustavljena u prvom tromesečju zbog zimske oluje koja je izazvala nestanke struje, što je dovelo do štete u rangu od 254 do 339 miliona dolara.

Gubici u proizvodnji su naglasili važnost stabilnih komunalnih usluga za visoko automatizovanu fabriku čipova, ali je Samsung izabrao Tejlor, 25 kilometara severoistočno od Ostina, kao lokaciju za svoju drugu fabriku jer je ovaj grad ponudio ogromne poreske olakšice.

„Samsungova odluka da locira svoju najsavremeniju fabriku za proizvodnju poluprovodnika u Tejloru je najznačajniji za lokalnu ekonomiju od kada je železnica ovde postavila prugu 1870-ih“, rekao je gradonačelnik Tejlora Brend Rajdel (Brandt Rydell).

Saopštenje je objavljeno kada se Samsungov izvršni direktor Li Džae Jong vratio iz SAD. To je bilo njegovo prvo putovanje u inostranstvo od kada je pušten iz zatvora u avgustu, pošto je u njemu proveo gotovo četiri godine zbog korupcije.

Sastao se sa zvaničnicima Bele kuće i zakonodavcima kako bi razgovarali o problemima fabrike čipova i lanca snabdevanja grupe. Senat je u junu usvojio zakon o obezbeđivanju novih fabrika za proizvodnju čipova sa 52 milijarde dolara subvencija ove godine, iako Predstavnički dom tek treba da ga razmotri.

Samsungov plan dolazi u trenutku kada se SAD, Kina i Evropa bore da povećaju investicije kako bi smanjile zavisnost od kompjuterskih čipova proizvedenih u inostranstvu. Većina poluprovodnika se proizvodi u Južnoj Koreji, Tajvanu i Kini, dok SAD čine samo 12 odsto svetske proizvodnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...