Najskuplji filmski igrani projekat u istoriji

Serija „Gospodar prstenova“ stiže u septembru 2022. godine

KulturaLifestyleSvetVestiZanimljivosti

3.8.2021 19:10 Autor: Marko Miladinović 0

Serija „Gospodar prstenova“ stiže u septembru 2022. godine Serija „Gospodar prstenova“ stiže u septembru 2022. godine
Kada je kompanija Amazon, odnosno njena ćerka firma Amazon Prime, otkupila prava za ekranizaciju knjiga i likova koje je izmaštao Dž. R. R. Tolkin... Serija „Gospodar prstenova“ stiže u septembru 2022. godine

Kada je kompanija Amazon, odnosno njena ćerka firma Amazon Prime, otkupila prava za ekranizaciju knjiga i likova koje je izmaštao Dž. R. R. Tolkin (John Ronald Reuel Tolkien), ljubitelji njegovih dela znali su da se sprema nešto veliko. Amazon Prime je tada platio 250 miliona dolara za autorska prava od Zaostavštine Tolkin (Tolkin Estate), kojom je upravljao unuk slavnog pisca.

Publika koja obožava Tolkinov izmišljeni Srednji svet je pozamašna, i ima je na svim meridijanima. Roman „Hobit“ (The Hobbit), a kasnije i trilogija „Gospodar prstenova“ (The Lord of the Rings), odmah po objavljivanju u godinama pre, za vreme i neposredno posle Drugog svetskog rata, nisu u isti mah privukli veliki broj čitalaca, ali su kasnije, usponom interesovanja za fantastiku, a uporedo sa rastom hipi pokreta u Sjedinjenim Američkim Državama, ovi naslovi naknadno došli u žižu interesovanja mladih.

To interesovanje dodatno je „podgrejano“ i prošireno velikim uspehom filmske trilogije novozelandskog reditelja Pitera Džeksona (Peter Jackson). Poslednji deo trilogije, „Povratak kralja“ (The Return of the King), imao je premijeru 2003. godine, i tokom svog bioskopskog veka zaradio je 1,67 milijardi dolara, po današnjoj vrednosti američke valute. Usput je „zaradio“ i 11 nagrada Oskar.

Prema najnovijim najavama, potvrđenim na zvaničnom Twitter nalogu kompanije Amazon Prime, igrana serija „Gospodar prstenova“ i zvanično će ugledati svetlost dana 2. septembra 2022. godine.

U pitanju je do danas najambiciozniji televizijski projekat u istoriji, vredan čitavih milijardu dolara, bez troškova marketinga.

Produkcija serije, koja je samo uslovno „televizijska“, obzirom da će biti puštana tempom od jedne epizode nedeljno na striming platformi Amazon Prime, započela je još pre izbijanja pandemije korona virusa.

Za glavnog kreatora prvih epizoda angažovan je španski reditelj mlađe generacije Huan Bajona (Juan Antonio García Bayona), koji je privukao pažnju Holivuda svojim neobično vizuelno stilizovanim ostvarenjima iz žanrova fantazije i horora.

S druge strane, veliki ansambl mladih i neafirmisanih glumaca garantuje manje troškove za kasting, a veća izdvajanja na raskoš kompjuterski generisanih efekata i kvalitetnih scenografija na licu mesta, zbog čega je kao glavna lokacija opet odabran Novi Zeland, to jest setovi iz originalne filmske trilogije.

Što se radnje serije tiče, ona prati zbivanja koja se dešavaju nekoliko hiljada godina pre događaja opisanih u književnoj i filmskoj trilogiji, odnosno razloge zbog kojih je došlo do kovanja magičnog Prstena moći.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...