Rusija očekuje da novi gasovod uskoro počne da radi

Sertifikacija Severnog toka 2 oko Nove godine

BiznisEUInfrastrukturaSvetVesti

28.10.2021 11:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sertifikacija Severnog toka 2 oko Nove godine Sertifikacija Severnog toka 2 oko Nove godine
Završetak procesa sertifikacije gasovoda Severni tok 2 (ST2) moguć je u decembru ili januaru, ako se proces ne bude politizovao, izjavio je Pavel Zavaljni,... Sertifikacija Severnog toka 2 oko Nove godine

Završetak procesa sertifikacije gasovoda Severni tok 2 (ST2) moguć je u decembru ili januaru, ako se proces ne bude politizovao, izjavio je Pavel Zavaljni, predsednik Odbora za energetiku ruske Državne dume.

„Ne vidim nikakve kontraindikacije protiv sertifikacije. Ako se pridržavaju procedura i propisa koji su usvojeni bez politizacije pitanja, onda (gasovod) mora biti sertifikovan najkasnije od decembra 2021. do januara 2022. godine“, rekao je Zavaljni za TASS.

Prema njegovim rečima, pritisak koji se vrši na Nemačku, uključujući i zemlje koje nisu članice Evropske unije, može da odloži proces. On smatra da će pokretanje ST2 poboljšati situaciju sa snabdevanjem gasom u Evropi. „Pošto je ST2 novi obim proizvodnje, ovo je gas sa Jamala. Danas je Bovanenkovsko polje dostiglo kapacitet od 15 milijardi kubnih metara godišnje. Gas sa ovog polja ne može da se isporučuje preko koridora Nižnji Novgorod i preko Ukrajine, može se isporučivati ​​samo preko ST2 ili Severnog toka 1“, objasnio je Zavaljni.

Zavaljni je podsetio da bi isporuke gasa preko ST2 mogle da počnu sledećeg dana nakon što se završi procedura sertifikacije. Prethodno je nemačko Ministarstvo ekonomije i energetike, saopštilo da će ruski gasovod ST2, po završetku procedure sertifikacije i puštanja u rad, stvoriti dodatne kapacitete i mogućnosti za transport gasa u Evropu. ST2 ima dve cevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje u dužini 2.450 kilometara koliko iznosi razdaljina od Viborga u Rusiji do Grisvalda u Nemačkoj.

Cevi gasa
Foto: Pixabay.com

Nemačko Ministarstvo ekonomije i energetike poslalo je dan ranije Federalnoj agenciji za mrežu (nemački regulator) zaključak o sertifikaciji projekta ST2 u kojem se navodi da on neće predstavljati pretnju za snabdevanje gasom. Zavaljni je podsetio da je prva od dve cevi gasovoda ST2 već skoro pun. Nemački politikolog Aleksandar Rar (Alexandar Rahr) pozvao je EU da se ne meša u ST2 i „pruži ruku” Rusiji.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMV, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finansiranja obavezu preuzela ruska kompanija. Prema inicijalnom planu, gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...