Vlada u Skoplju odvaja blizu 2,8 miliona evra

Severna Makedonija ukida putarine za srpske turiste od 15. juna

BiznisRegionTurizamVesti

26.5.2021 08:16 Autor: Julijana Vincan 0

Severna Makedonija ukida putarine za srpske turiste od 15. juna Severna Makedonija ukida putarine za srpske turiste od 15. juna
Turisti iz Srbije će u Severnoj Makedoniji od 15. juna do 15. avgusta biti oslobođeni plaćanja putarine, odlučila je Vlada u Skoplju. Ministarstvo finansija... Severna Makedonija ukida putarine za srpske turiste od 15. juna

Turisti iz Srbije će u Severnoj Makedoniji od 15. juna do 15. avgusta biti oslobođeni plaćanja putarine, odlučila je Vlada u Skoplju.

Ministarstvo finansija zaduženo je da na račun Vlade prebaci 172 miliona denara (skoro 2,8 miliona evra) za nabavku 200.000 „M-smart kartica“ za besplatnu putarinu za vozila turista Srbije, koji će tokom leta tranzitirati „Koridorom 10“. Te elektronske kartice vozila srpskih turista će dobijati na Graničnom prelazu „Tabanovce“ prilikom ulaska u Severnu Makedoniju, a za njihovu raspodelu je zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Premijer i ministri u Vladi Severne Makedonije ranije su najavili da će biti doneta odluka da srpski turisti od 15. juna do 15. avgusta budu oslobođeni plaćanja putarine u znak zahvalnosti za antikovid vakcine koje je Beograd poklonio Skoplju.

Javno preduzeće za državne puteve treba da obezbedi sukcesivnu isporuku kartica za besplatnu putarinu srpskim turistima, a nakon što se okonča taj projekat i da ih, u slučaju da neka sredstva preostanu, vrati u državni budžet.

Da podsetimo, Srbija je Severnoj Makedoniji donirala ukupno 40.000 doza vakcine Sputnik V početkom aprila. Vakcine su u Kliničkom centru u Skoplju dočekali premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i ministar zdravlja Venko Filipče. Srbija je prethodno donirala 8.000 Pfizer vakcina, što su prve vakcine koje su došle u Severnu Makedoniju, a upotrebljene su za vakcinaciju zdravstvenih radnika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...