Liderka nemačkih Zelenih optužuje Moskvu

Severni tok 2 je bila greška, Rusija namerno ne isporučuje gas

BiznisEUInfrastrukturaSvetVesti

25.10.2021 08:57 Autor: Vladimir Jokanović 1

Severni tok 2 je bila greška, Rusija namerno ne isporučuje gas Severni tok 2 je bila greška, Rusija namerno ne isporučuje gas
Kopredsedavajuća nemačke partije Savez-90/Zeleni, koja će najverovatnije biti deo nove vladajuće koalicije, Analena Berbok (Annalena Baerbock) ocenila je da je izgradnja gasovoda Severni tok... Severni tok 2 je bila greška, Rusija namerno ne isporučuje gas

Kopredsedavajuća nemačke partije Savez-90/Zeleni, koja će najverovatnije biti deo nove vladajuće koalicije, Analena Berbok (Annalena Baerbock) ocenila je da je izgradnja gasovoda Severni tok 2 (ST2) bila greška, kao i da je Rusija odlučila da ne puni gasom skladišta u Evropi.

Ona je u intervjuu za nedeljnik Der Spiegel istakla da Evropa zavisi od Rusije u energetici i da „trenutno nema manjak kapaciteta za snabdevanje ruskim gasom, ali je Rusija odlučila da ne puni gasom skladišta u Evropi, prenosi TASS.
Prema njenim rečima, Evropa je „podložna ucenama“ u pogledu snabdevanja energijom, a to pokazuje da „bezbednost i spoljna politika nisu samo vojna pitanja“. Berbok je istakla da rad ST2 „mora da bude u skladu sa evropskim zakonskim zahtevima“.

„Predviđeno je (zakonom) da Gazprom ne može istovremeno da poseduje gasovod i da upravlja njime, odnosno da propušta gas. Sada to nije slučaj. I to je samo jedan od razloga zašto, u izvesnoj meri, ovaj gasovod smatram greškom. To je u suprotnosti sa evropskim interesima“, rekla je Berbok.


Ona je ranije optužila Rusiju za „ucene“ kako bi izazvala povećanje cena gasa u Evropi. Istovremeno, Bundestag je saopštio da Rusija nije umešana u rast cena gasa u Evropskoj uniji. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je prošle nedelje da bi snabdevanje Evrope gasom kroz ST 2 moglo da počne odmah nakon što nemački regulator sertifikuje operatera gasovoda Nord Stream 2 AG.

Foto: Tanjug/AP

Nemački energetski regulator saopštio je da očekuje od švajcarske kompanije Nord Stream 2 AG da pruži uveravanja da istoimeni gasovod ispunjava zahteve tog tela za sertifikaciju, tako što će dostaviti ažurirane informacije o toj infrastrukturi. Nemačka energetska agencija je takođe navela da razmatra zahtev ukrajinske gasne kompanije Naftogaz i gasne kompanije GTSOU za učešće u procesu sertifikacije Severnog toka 2.

Putin je objasnio da je celokupna filozofija Evropske komisije poslednjih godina bila usmerena na regulisanje tržišta energije, pa i gasa, kroz berzu, preko takozvanih spotova. Zbog toga su evropske kompanije odustale od dugoročnih ugovora, čije su cene vezane za kotaciju sirove nafte i njenih derivata, a na spotovima, odnosno terminalima nema dovoljno gasa.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMV, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finansiranja obavezu preuzela ruska kompanija. Prema inicijalnom planu, gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

  • Drakče

    17.11.2021 #1 Author

    Ta liderka mrzi Ruse pa priča šta joj padne napamet. Nemačka nije izdala sertifikat za rad ST2 a priča kako Rusija ne pušta gas. Bundestag kaže kako Rusija nema veze sa poskupljenjem gasa a ona kaže da je za to kriva Rusija, a Severni tok 2 je partnerski i sa drugim zemljama a nije samo Ruski. Šta će žena mora nešto da priča pa makar i iz mržnje a misli da je pametna.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...