Brzina i dostupnost vakcinisanja stanovništva kao presudan faktor

Siromašne zemlje će se sporije oporaviti od korona krize, procenjuju UN

SvetVesti

12.5.2021 10:26 Autor: Marko Miladinović 0

Siromašne zemlje će se sporije oporaviti od korona krize, procenjuju UN Siromašne zemlje će se sporije oporaviti od korona krize, procenjuju UN
Svetska ekonomija će ove godine izgleda ostvariti bolje rezultate nego što se predviđalo u ranijim projekcijama, ali će spora vakcinacija protiv virusa Covid-19 u... Siromašne zemlje će se sporije oporaviti od korona krize, procenjuju UN

Svetska ekonomija će ove godine izgleda ostvariti bolje rezultate nego što se predviđalo u ranijim projekcijama, ali će spora vakcinacija protiv virusa Covid-19 u mnogim zemljama u razvoju sputati njihov ekonomski oporavak, zaključuju Ujedinjene nacije u svom najnovijem izveštaju o ekonomskoj situaciji i izgledima.

Očekuje se da će globalni ekonomski rast ove godine dostići 5,4 odsto, nakon pada od 3,6 procenata tokom 2020. godine.

Međutim, perspektive rasta pojedinih zemalja u južnoj Aziji, podsaharskoj Africi i Latinskoj Americi i dalje su “krhke i neizvesne” zbog sporog tempa vakcinacije, navodi se u dokumentu Odeljenja za ekonomska i socijalna pitanja UN.

„Nejednakost u nabavci vakcina među zemljama i regionima predstavlja značajan rizik za ionako neravnomeran i krhki globalni oporavak“, ocenjuje glavni ekonomista UN Eliot Haris (Elliott Harris). Pravovremeni i univerzalni pristup vakcinaciji protiv korona virusa, kaže, biće “tas na vagi” za okončanje pandemije ili, s druge strane, za gubitak još mnogo godina rasta, razvoja i mogućnosti.

Kinu i Sjedinjene Američke Države, koje su brzo napredovale sa programima imunizacije, ove godine očekuje ekonomski rast od 8,2 odsto, odnosno 6,2 procenta, respektivno.

Ujedinjene nacije već dugo apeluju da vakcine budu dostupne svim zemljama podjednako i da se izdvoji više novca za finansiranje Covax mehanizma za deljenje vakcina, čiji je cilj da do 2021. godine kupi do 1,8 milijardi doza, kako bi se osigurao ravnopravan globalni pristup.

Ranije ovog meseca, američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) je podržao ideju o odricanju od prava intelektualne svojine za vakcine protiv korone, što bi potencijalno utrlo put drugim zemljama da same proizvode cepivo i doprinelo dramatičnom povećanju globalnih zaliha. U isto vreme, brojni izveštaji međunarodnih organizacija, institucija i raznih foruma upozoravaju na to da pandemija produbljuje globalnu nejednakost.

Međunarodni konglomerat dobrotvornih organizacija Oxfam procenjuje da se broj ljudi koji žive u dubokom siromaštvu širom sveta udvostručio na više od 500 miliona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...