SKOK NEZAPOSLENOSTI U SLOVENIJI U APRILU Za skoro 20 odsto

RegionVesti

7.5.2020 12:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SKOK NEZAPOSLENOSTI U SLOVENIJI U APRILU Za skoro 20 odsto SKOK NEZAPOSLENOSTI U SLOVENIJI U APRILU Za skoro 20 odsto
Prema podacima slovenačkog Zavoda za zapošljavanje, krajem aprila bilo je prijavljeno oko 88 hiljada nezaposlenih, što je za skoro 11 hiljada više nego u... SKOK NEZAPOSLENOSTI U SLOVENIJI U APRILU Za skoro 20 odsto

Prema podacima slovenačkog Zavoda za zapošljavanje, krajem aprila bilo je prijavljeno oko 88 hiljada nezaposlenih, što je za skoro 11 hiljada više nego u istom mesecu prošle godine, što predstavlja rast broja nezaposlenih od 19,9 odsto.

Takav pad zaposlenosti tumači se u prvom redu usporavanjem ekonomske aktivnosti, pre svega zbog činjenice da je zbog epidemije korona virusa u potpunom zastoju bila najmanje jedna trećina proizvodnih kapaciteta i uslužnih delatnosti, što je kao posledicu imalo otpuštanje radnika. U aprilu se u zavodima za zapošljavanje u Sloveniji prijavilo više od 14 hiljada ljudi, što predstavlja rast od 84 odsto u odnosu na mart, odnosno čak 190 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine.

Broj radnika koji su u aprilu izgubili posao kao trajni višak povećan je za 130 odsto u odnosu na mart. Među njima je najviše onih koji su bili zaposleni pre svega u ugostiteljstvu i turizmu, kao i u industrijski i trgovini, navode u slovenačkom Zavodu za zapošljavanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...