SLABA POTRAŽNJA UZIMA SVE VEĆI DANAK Kompanije masovno smanjuju cene

AnalizaEUU fokusuVesti

16.7.2020 12:07 Autor: Marija Jovanović 0

SLABA POTRAŽNJA UZIMA SVE VEĆI DANAK Kompanije masovno smanjuju cene SLABA POTRAŽNJA UZIMA SVE VEĆI DANAK Kompanije masovno smanjuju cene
Jedna od posledica krize izazvane pandemijom korona virusa jeste i masovno smanjenje cena kojem pribegavaju mnoge kompanije. Pad potražnje ih ugrožava više od problema... SLABA POTRAŽNJA UZIMA SVE VEĆI DANAK Kompanije masovno smanjuju cene

Jedna od posledica krize izazvane pandemijom korona virusa jeste i masovno smanjenje cena kojem pribegavaju mnoge kompanije. Pad potražnje ih ugrožava više od problema vezanih za poremećaje u lancu snabdevanja, pokazuje studija IFO instituta.

„Rezultati našeg istraživanja ukazuju na to da mere ekonomske politike za jačanje tražnje mogu značajno da pomognu stabilizaciji privrede“, kaže Sebastijan Link, istraživač i koautor studije objavljene u publikaciji Šneldinst koju objavljuje IFO.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Slaba tražnja uzima veći danak u kompanijama pogođenim korona krizom, nego manjak radnih sati ili poremećaji u lancima snabdevanja uzrokovani pandemijom, prenosi Tanjug, pozivajući se na saopštenje instituta iz Minhena.

„Naši nalazi pokazuju da će kompanije koje su teško pogođene krizom verovatnije snižavati svoje cene“, objašnjava Link.

Prema njegovim rečima, politika smanjenja cena prisutna je u svim sektorima, ali je najizraženija u veleprodaji i maloprodaji.

Nasuprot tome, kompanije, koje izlaze iz krize kao pobednici, povećavaće cene.

Ova studija zasnovana je na mikro podacima iz mesečnog Biznis pregleda IFO instituta. Ti podaci omogućavaju da se stekne uvid u planirana prilagođavanja cena do avgusta 2020, uključujući i taj mesec.

IFO Biznis pregled pokriva sve relevantne ekonomske sektore, a podaci iz njega se koriste kao osnova za izračunavanje indeksa poslovne klime u Nemačkoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...