Nakon parlamentarnih izbora u Nemačkoj

Slede komplikovani pregovori o formiranju vlade

SvetVesti

27.9.2021 08:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

Slede komplikovani pregovori o formiranju vlade Slede komplikovani pregovori o formiranju vlade
Buduća vlada Nemačke verovatno više neće biti koalicija dve najveće partije, SPD i CDU, kao u prethodnih osam godina. Takođe, dosadašnja kancelarka Angela Merkel... Slede komplikovani pregovori o formiranju vlade

Buduća vlada Nemačke verovatno više neće biti koalicija dve najveće partije, SPD i CDU, kao u prethodnih osam godina. Takođe, dosadašnja kancelarka Angela Merkel verovatno će ostati na mestu vršioca dužnosti do Božića, kako predviđaju analitičari, jer je pred Nemačkom period komplikovanih pregovora o formiranju tročlane koalicije.

Prema preliminarnim rezultatima SPD je osvojio 25,7, a CDU/CSU 24,1 odsto glasova na izborima koji su održani u nedelju 26. septembra. Na trećem mestu su Zeleni sa 14,8 procenata osvojenih glasova, a na četvrtom liberali FDP sa 11,5 odsto, prenosi DPA. Ukoliko žele da se razdvoje na vlasti SPD i CDU trebalo bi da privuku ove dve partije u koaliciju.

Nacionalistička AfD sa 10,3 odsto glasova i levičarska DIE LINKE sa 4,9 odsto verovatno ostaju izvan kombinatorike za formiranje vladajuće većine zbog populizma. Kandidati za budućeg kancelara su Armin Lašet (Armin Laschet) koji je nasledio Angelu Merkel na čelu partije CDU i lider SPD Olaf Šolc (Olaf Scholz) koji je u odlazećoj vladi obavljao dužnost ministra finansija.

Ko god od njih dvojice bude premijer, biće to prva nemačka vlada u kojoj je pobednik dobio manje od 31 odsto glasova birača. Lider Zelenih, Analena Barbok (Annalena Baerbock) takođe može biti u igri za kancelarsku dužnost, jer bez njene partije verovatno neće biti formirana vladajuća koalicija.

Ukoliko preliminarni rezultati budu potvrđeni, SPD bi imao 206 poslanika u Bundestagu, a CDU/CSU 196. Zelenima bi pripalo 118 mesta, a FDP bi imao 92 mandata. AfD bi osvojio 83, a DIE LINKE 39 poslaničkih mesta. Ukupan broj mesta u Bundestagu je 735, dok je za formiranje vladajuće većine neophodno 366 poslanika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...