OECD REVIDIRANA PROGNOZA GLOBALNOG RASTA BDP

Sledi brži, ali neujednačen ekonomski oporavak u svetu

SvetVesti

1.6.2021 08:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sledi brži, ali neujednačen ekonomski oporavak u svetu Sledi brži, ali neujednačen ekonomski oporavak u svetu
Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) revidirala je svoju martovsku prognozu rasta globalnog BDP za 2021. godinu sa 5,6 na 5,8 procenata i... Sledi brži, ali neujednačen ekonomski oporavak u svetu

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) revidirala je svoju martovsku prognozu rasta globalnog BDP za 2021. godinu sa 5,6 na 5,8 procenata i upozorila na velike razlike u obimu i tempu ekonomskog oporavka između regiona, kao i na nejednakost unutar njihovih granica.

U nekim zemljama, uključujući Argentinu i Španiju, proteći će više od tri godine od početka pandemije do oporavka proizvodnje, prema novim projekcijama. SAD će se oporaviti za 18 meseci, a Kina za godinu dana, prenosi Business Standard.

Izvor: OECD

Globalni rast će voditi snažan ekonomski uspon u SAD, za koje se predviđa da imati rast BDP 6,9 odsto u tekućoj godini, dok će u 2022. porasti za 3,6 procenata. OECD procenjuje da će se BDP Velike Britanije vratiti na nivo pre pandemije tokom 2022. godine.

U prognozi se navodi da će nezaposlenost u svetu dostići vrhunac krajem 2021. godine, sa predviđenim porastom stope na 6,1 odsto, dok će prosečna stopa nezaposlenosti tokom tekuće godine biti 5,4 procenta. Prema ocenama stručnjaka OECD ekonomski izgledi se poboljšavaju, ali na veoma neujednačen način, zbog čega je povećan rizik da se ne postigne dovoljan rast nakon pandemije ili da se on široko podeli.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...