ANTIKRIZNE MERE ČUVAJU EKONOMIJU, A SLABE JAVNE FINANSIJE

Slovenačka ekonomija stabilna u drugom talasu epidemije

RegionVesti

3.3.2021 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Slovenačka ekonomija stabilna u drugom talasu epidemije Slovenačka ekonomija stabilna u drugom talasu epidemije
Antikrizne mere doprinose oporavku ekonomije i očuvanju potencijala zemlje, ali po cenu slabljenja položaja javnih finansija, navodi Banka Slovenije (BS) u najnovijem izveštaju o... Slovenačka ekonomija stabilna u drugom talasu epidemije

Antikrizne mere doprinose oporavku ekonomije i očuvanju potencijala zemlje, ali po cenu slabljenja položaja javnih finansija, navodi Banka Slovenije (BS) u najnovijem izveštaju o makroekonomskim kretanjima.

Kako se ističe, i pored činjenice da je bruto domaći proizvod (BDP) Slovenije prošle godine pao za 5,5 odsto, stanje na tržištu rada nije se naglo pogoršalo, a finansijski položaj preduzeća i domaćinstava u ukupnom agregatnom odnosu ostao je relativno stabilan. To pokazuje da su državne mere do sada doprinele održavanju većinskog dela privrednog potencijala, što će biti osnova za oporavak kada epidemija popusti, navodi slovenačka centralna banka.

Posebno se naglašava da, kako epidemija popušta, biće potrebno postupno i ciljano povlačenje mera kako privreda više ne bi bila izložena šokovima.

U prva dva meseca ove godine Slovenija je završila veći deo posla potreban za sprovođenje državnog budžeta u ovoj godini. U januaru je realiziovano zaduživanje od 2,7 milijardi evra. U februaru je nastavljeno, između ostalog, izdavanje 60-godišnje državne obveznice za 500 miliona evra, a država je iz programa Sure povukla sva raspoloživa sredstva u iznosu od 1,1 milijardu evra. Kako je istaknuto, kamate na novo zaduživanje bile su povoljne.

Foto: Pixabay.com

Isto tako, otplate duga u januaru iznosile su 1,6 milijardi evra. Na kraju januara javni dug iznosio je 35,4 milijarde evra, što je za oko milijardu evra više nego na kraju prošle godine. U programu budžetskog finansiranja, javni dug se na kraju ove godinje procenjuje na 36,6 milijardi evra, pod uslovom da se izvrši potrebno zaduživanje.

Kako je naglašeno, ekonomska kriza u Evrozoni se nastavlja, ali je uprkos lošijim epidemiološkim uslovima u drugom talasu epidemije ipak manje teško nego u prvom talasu. Zato u Banci Slovenije očekuju da će privredni oporavak početi u drugoj polovini ove godine, iako to zavisi od daljeg toka epidemije i dostupnosti vakcine.

Iako se ističe da domaća ekonomija bolje podnosi drugi talas epidemije, ipak pojedine grane trpe velike gubitke. Kako je istaknuto, ugostiteljska industrija je u poslednjem tromesečju prošle godine zabeležila pad veći za 62,4 odsto nego u prvom talasu epidemije. Trgovina je takođe zabeležila veliki gubitak prometa od 8,1 odsto, zbog velikih epidemioloških ograničenja, i pored velikog rasta prodaje putem interneta.

Sa druge strane, situacija na tržištu rada nije se značajno pogoršala u drugom talasu epidemije, a delimično ublažavanje restriktivnih mera donelo je i prve znake oporavka, navodi Banka Slovenije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...