SLOVENAČKA EKONOMIJA U DEFLACIJI Cene pale za 1,2 procenta

RegionVesti

30.4.2020 15:15 Autor: Ljiljana Begović 0

SLOVENAČKA EKONOMIJA U DEFLACIJI Cene pale za 1,2 procenta SLOVENAČKA EKONOMIJA U DEFLACIJI Cene pale za 1,2 procenta
Cene u Sloveniji u aprilu pale su za 1,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i za 0,9 odsto u odnosu na... SLOVENAČKA EKONOMIJA U DEFLACIJI Cene pale za 1,2 procenta

Cene u Sloveniji u aprilu pale su za 1,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i za 0,9 odsto u odnosu na mart . I godišnja i mesečna stopa deflacije uglavnom su rezultat pada cena naftnih derivata.

Niže cene naftnih derivata dodale su 1,2 procentna poena na godišnju deflaciju, a pojeftinjenje struje za 2,5 odsto dodatno je snizilo cenu potrošačke korpe na godišnjem nivou.

Za godinu dana cene usluga porasle su u proseku za 1,5 odsto, dok su cene robe opale za 2,6 odsto, navodi se u saopštenju slovenačkog Zavoda za statistiku, saznaje STA, prenosi Tanjug. Objašnjavaju i da su objavljeni podaci za neke podgrupe manje pouzdani nego inače, budući da nije bilo moguće prikupiti sve cene, a mnoge usluge nisu pružene zbog mera izolacije preduzetih zbog korona virusa.

Mereno harmonizovanim indeksom potrošačkih cena, referentnim u EU, godišnji rast potrošačkih cena u Sloveniji bio je -1,3 odsto u poređenju sa +1,8 odsto u aprilu 2019, dok je mesečni rast cena bio -1,3 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...