SLOVENIJA DAJE TRI MILIJARDE EVRA POMOĆI Studentima po 150, penzionerima do 300 evra

RegionVesti

3.4.2020 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SLOVENIJA DAJE TRI MILIJARDE EVRA POMOĆI Studentima po 150, penzionerima do 300 evra SLOVENIJA DAJE TRI MILIJARDE EVRA POMOĆI Studentima po 150, penzionerima do 300 evra
Slovenački parlament usvojio je paket mera vredan tri miljarde evra kako bi ublažio uticaj epidemije korona virusa na ekonomiju i stanovništvo. Zakonom o korona... SLOVENIJA DAJE TRI MILIJARDE EVRA POMOĆI Studentima po 150, penzionerima do 300 evra

Slovenački parlament usvojio je paket mera vredan tri miljarde evra kako bi ublažio uticaj epidemije korona virusa na ekonomiju i stanovništvo. Zakonom o korona virusu obezbeđuje se pomoć preduzećima i radnicima koji su pogođeni epidemijom, kao i samozaposlenima, penzionerima, studentima, velikim porodicama i primaocima socijalne pomoći.

Ključne mere koje pomažu kompanijama uključuju punu kompenzaciju od 80 odsto naknade za privremeno otpuštene radnike i za dva meseca troškova socijalnog doprinosa za one koji ostaju zaposleni, prenosi STA. Mere se ne odnose na finansijske i osiguravajuće kompanije.

Kompanije neće biti u obavezi da plaćaju porez na dobit i moći će da odlože plaćanje kredita za 12 meseci. Zakonom su predviđeni dvomesečni privremeni osnovni prihod od 350 i 700 evra za pojedine kategorije, kao što su verski radnici i poljoprivrednici. Predviđene su i naknade za pojedine grupe, pa će studenti dobiti po 150 evra, a penzioneri sa penzijama ispod 700 evra izmedu 130 i 300 evra. Dodatnih 150 evra takode biće obezbeđeno za primaoce socijalne pomoći.

Za radnike u privatnom sektoru predviđeni su platni bonusi do 200 evra koje će delom finansirati država putem oslobađanja od plaćanja doprinosa, dok vlasnike javnih kancelarija očekuje smanjenje plata od 30 odsto. S druge strane, za one koji rade u javnom sektoru predviđeni su bonusi od 10-100 odsto osnovne zarade po satu.

Zakon sadrži i širenje policijskih ovlašćenja, mada bez inicijalnih odredbi koje su uključivale opciju praćenja ljudi u karantinu bez naloga suda. Novim ovlašćenjima policiji će biti dopušteno da izdaju kazne zakršenje zabrane kretanja, da podižu blokade puteva, privremeno ograničavaju slobodu kretanja i pristupaju osetljiv privatnim podacima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...