Kao mera pomoći ugroženom delu privrede

Slovenija i ove godine izdaje turističke bonove

BiznisRegionTurizamVesti

27.5.2021 15:10 Autor: Marko Miladinović 1

Slovenija i ove godine izdaje turističke bonove Slovenija i ove godine izdaje turističke bonove
Kako bi pomogla pandemijom ugroženim sektorima privrede, Slovenija će ponovo izdati besplatne bonove koji bi se ove godine, za razliku od prošle, osim za... Slovenija i ove godine izdaje turističke bonove

Kako bi pomogla pandemijom ugroženim sektorima privrede, Slovenija će ponovo izdati besplatne bonove koji bi se ove godine, za razliku od prošle, osim za smeštaj u turističkim objektima, mogli koristiti i za kulturne i druge sadržaje.

Državni sekretar u ministarstvu privrede, Simon Zajc, istakao je da je u pripremi interventni zakon koji predviđa izdavanje vrednosnih bonova koji bi se trošili u turizmu i ugostiteljstvu, ali se razmišlja da bi mogli da se koriste i za kulturne, sportske i rekreativne aktivnosti i sadržaje, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, još se radi o varijantama u predlogu vlade koje treba doraditi, jer će primena biti drugačija od lane izdatih turističkih bonova, ali će oni, u svakom slučaju, moći da se iskoriste do kraja 2021. godine.

U razgovoru s novinarima prilikom konferencije zaposlenih u turizmu za pripremu ovogodišnje letnje sezone, Zajc je kazao da se o vrednosti bona za sada ne može govoriti, ali da će ona biti manja nego što je bila prošlogodišnja, kada je Slovenija subvencionisala turistički sektor i stimulisala domaća noćenja jer stranih gostiju zbog krize izazvane pandemijom skoro da nije bilo.

Vlada je prošle godine interventnim zakonom pred leto izdala građanima besplatne turističke bonove koje su mogli koristiti u domaćim smeštajnim kapacitetima, ali samo za noćenje s doručkom, pri čemu su punoletni građani dobili po bon vrednosti 200, a maloletni u visini od 50 evra.

Zbog restrikcija i zatvorenih hotela tokom većeg dela pandemije, veliki deo lanjskih bonova koje je trebalo potrošiti do kraja prošle godine ostao je neiskorišćen, pa je vlada njihovu upotrebu dozvolila i tokom čitave ove godine.

  • Anna

    28.5.2021 #1 Author

    Lep potez. I gosti i ugostitelji će biti na dobitku

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...